Tänä viikonloppuna olen tallustellut entisen kotikaupunkini katuja. Ihana ja rakas Turku. Sen kadunkulmiin liittyy elämäni oleellisia tarinoita viiden vuoden ajalta. Tuntui kummalliselta kulkea vanhaa kotikatua lapsen kanssa. Osoitin hänelle silloisen kotimme ikkunoita, mutta hänelle ne ovat vain vieraan talon ikkunoita vieraassa kaupungissa. 

Vaikka lapsi on vasta kaksivuotias, hän tuntuu olleen osa elämääni aina. Ja hänelle Turku on vain paikka, jonne mennään junalla ja jossa asuu äidin ystäviä. Omituista ja vähän surullistakin. Tuntuukin kuin opiskeluvuodet Turussa olisivat osa jotain toista elämääni. Tai vaikuttavaa unta, josta herätessään tuntee vielä koko aamupäivän unimaailman vahvasti totena.

Turku kaupunkina on taas kuin lapsuusaikojen bestis, joka lähti yläasteen jälkeen eri lukioon ja jonka kanssa yhteydenpito vain hiipui ilman sen merkittävämpää syytä. Aurajoen rannalla tai Kauppatorin kukkakojulla näin väläyksiä siitä, miksi Turku oli minulle ennen kovin tärkeä. Nyt elämä on kuitenkin vienyt meitä niin eri suuntiin, että Turkua ja minua yhdistää enää oikeastaan vain menneisyys. En enää pystyisi Turun seurassa elää täysin omana itsenäni.

Mutta onhan Turku mukava kaupunki edelleen, vaikka paita ja peppu -ystävyyden ajat sen kanssa ovat ohi. Turun syleilyyn on välillä kiva palata. Etenkin siksi, että se on kotikaupunki muutamalle ystävälleni, joiden seurasta ja Turun murteesta pääsimme nyt lapsen kanssa nauttimaan koko rennon viikonlopun ajan. Viime näkemisestä oli vierähtänyt ihan liian pitkä aika. Niinpä viikonloppu hujahti kuulumisia päivittäen ja ruokapöydissä istuen. Ravintoa sydämelle ja vatsalle, mitäs sitä muuta ihminen tarvitsee! No ehkä muutaman laskun liukumäestä ja paikalliselta kirpputorilta löytyneen kellopelin sekä farkkuliivin.

Jaa