Vaikka olen toiminut nyt reilun vuoden ajan Minimen henkilökohtaisena elävänä jukeboksina, laulan harvoin tuutulauluja. Jostain syystä perinteiset kehtolaulut saavat mussa pohjaan jonkin sentimentaalisuusnapin. Fiilis on vähän sama kuin hartaita joululauluja kuunnellessa. Mä mieluummin laulankin iloisia lastenlauluja, ja jouluisin kavalkadi koostuu reippaista tonttukipaleista. 

Siksipä jo kuukausia sitten Warnerita saamani Lasten aarteita -cd * on ollut niin vähäisessä kuuntelussa, että pystyn sanomaan sanottavani levystä vasta nyt. Se sisältää juuri sellaisia kappaleita, joiden aikana on vetäydyttävä sohvalle kippuralle muistelemaan haikeudella omaa kultaista lapsuutta: Sininen uni, Sairas karhunpoika ja Pieni tytön tylleröinen.

Tällä levyllä noihin vanhoihin klassikkotuudittajiin on kuitenkin saatu menoa. Musiikki kuulostaa ihan siltä, kuin olisin päässyt salakuuntelemaan bänditreenejä. Kliinisyyden ja superpehmeyden sijaan musiikki on rouheaa ja eläväistä. Huikein juttu levyllä on sen laulajat, joista Vuokko Hovatta ja Maija Vilkkumaa kuuluvat myös lapsimeininkien ulkopuolella lemppariartisteihini. Johanna Iivanainen ja Maarit Hurmerinta täydentävät kauniisti äänillään settiä.

Mutta se on sanottava, että Maija Vilkkumaan tulkitsemana Sairas Karhunpoika on ihan kamala. Kappale ei tee oikeutta Maijalle, eikä Maija kappaleelle.

Tupla-albumilla on laulujen lisäksi kahdeksan satua, joita lukevat Esko Salminen, Samuli Edelmann, Eero Aho ja Martti Suosalo. Etenkin kaksi jälkimmäistä saisivat lukea mulle satuja ihan koska vain! Enkä tarkoita nyt mitään sellaista, senkin pervot, vaan heidän puheensa ja eläytymisensä tekevät heistä mainioita tarinankertojia, joiden ääneen uppoaa ja pysähtyy.

Sadut itsessäänkin ovat mainioita, sillä niissä on juuri sopiva sekoitus perinteikkyyttä, yllätyksellisyyttä, hassuutta ja raikasta kieltä. Nämä on jo ladattu puhelimeen, jotta niitä voi kuunnella tylsän paikan tullen esimerkiksi junassa.

Jos sinä ja sinun pikkutyyppisi haluatte tämän Emma-gaalassa vuoden lastenalbumiehdokkaana olevan levyn, nyt äkkiä kaveeraamaan onnettaren kanssa. Warnerilta nimittäin annettiin levyjä kolmin kappalein arvontapalkinnoiksi.

Arvontaohjeet kuuluvat näin: jätä tähän postaukseen kommenttisi, jossa kerrot, millä laululla teidän minityyppinne tainnutetaan iltaisin. Mä kirjoitin eilen meidän tainnuttajabiiseistä. Kirjoita kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi ja jos et ole kirjautunut lukija, myös nimimerkki on tarpeen. Vastausaikaa on 27. päivä helmikuuta asti. Voittajiin otan yhteyttä henkilökohtaisesti, minkä lisäksi julkaisen heidän nimimerkkinsä Lähiömutsin Facebook-sivuilla. Arvonta-aika on nyt päättynyt ja voittajiin otettu yhteyttä mailitse. Jättimäinen tattis kaikille osallistujille!

Jaa