Aikana ennen vauvaa oli vain päästävä radalle. Se tunne oli kuin voimakas kusihätä. Hetken aikaa sitä pystyy pidätellä, mutta jossain vaiheessa tarve on pakko päästää ulos. Kropassa asti sykkivä basso laittoi veren virtaamaan suonissa kiihkeämmin, skuppapullon poksahdus sai kikattamaan ilosta ja korkojen kopina asfaltissa matkalla baariin tuntui kutinana vatsanpohjassa.
En notkunut joka viikko tahmeilla tanssilattioilla, mutta välillä juhlia löytyi useampi viikkoon. Lähiöjeppe valitsi yöelämän sijaan useimmin mieluummin koti-illan, mutta minä juoksin tyttöjen kanssa kaupungilla sukkahousut makkaralla. Korkokengät hiersivät päkiät helliksi ja paljettipaitani tiputteli kimaltelevia paljetteja baaritiskin edustoille merkiten reviirini.
Kunnes ainoat edessäni olevat terävät olivat raskaustestin ikkunaan ilmestyneet terävät viivat. Baareissa juoksemiseni loppui kuin vessapaperi kyläpaikassa ripuliräjähdyksen aikaan – yllättäen, omasta tahdosta riippumatta ja äärihuonoon aikaan. Menojalkani olisi vipattanut vielä ja pahasti.
Kreisibailaajaminäni onneksi alkuraskaus meni rypiessä kuvotuksen ja väsymyksen syövereissä. Vaikka kaverit kyselivät terasseille nauttimaan lämpimimmästä kesästä vuosikymmeniin, minä valitsin ihan omasta tahdostani mieluummin kaihtimella pimennetyn makuuhuoneemme ja hikisissä lakanoissa pyörimisen. Se oli kuin koko kesän kestänyt paha krapula.
Raskauden edetessä pahoinvointi hellitti ja minä aloin todistaa, että minähän en sitten muutu muuta kuin vatsan seudulta. Ilmestyin juhliin alkoholittomine oluineni, asettelin ahteriani keskustaan vievään taksiin ja tallasin tanssilattiaa aamuun asti. Aluksi tuntui mahtavalta huomata, että kreisibailaukseen ei tarvita skumppapullon poksahteluja, mutta mitä enemmän vatsa kasvoi, sitä enemmän olisin mieluummin kurvannut alkupalojen jälkeen taksilla suoraan kotiin.
Minimen synnyttyä skumppahuurun tilalle tuli vauvahuuru. Kävin muutamissa juhlissa, mutta sain jo etkoilla itseni kiinni toivomasta, että lähtisivät nuo muut jo kaupungille, että minä saisin lähteä kotiin. Lasien kohottelun sijaan olisin halunnut huumaantua vauvatuoksusta. Tajusin järkytyksekseni, että juhliminen ei tuntunut enää miltään. Olo oli kuin entiseen elämään heitetyllä: kaikki tuntui kyllä etäisesti tutulta, mutta en vain enää saanut kiinni vanhasta tunnelmasta. Jouduin esittää fiilistä, joka ennen tuli luonnostaan.
Kun Minime alkoi nukkua yönsä paremmin, mun oli mahdollista ilman armotonta maitopullosäätöä jatkaa halutessani etkoilta myös baariin. Parempien yöunien ja mutsiuden alkuhuuman laantumisen jälkeen löysin myös itsessäni pieniä merkkejä entisestä kreisibailaajasta. Olin innoissani, kun pääsin kesällä juhlimaan rakkaiden polttareita ja häitä pikkutunneille asti.
Vaikka nautin, huomasin kuitenkin entisen ei huolta huomisesta -fiiliksen olevan auttamatta ja lopullisesti mennyttä elämää. Koko ajan takaraivossa jyskytti ajatus seuraavasta päivästä. Vaikka olisi valvonut viiteen, vauva herää kuudelta. Jo liian lyhyeksi jääneet yöunet saavat olon takkuiseksi, joten mahdollinen krapula siihen päälle aiheuttaa täyslamaannuksen.
Lisäksi olen huomannut että joko mutsius on vanhentanut mua kymmenellä vuodella tai sitten baarien keski-ikä on nuorentunut kymmenellä vuodella. Hieltä haisevat geeliliimatukkanulikat ja kireissä olkaimettomissa minimekoissa rintsikat vilkkuen hoipertelevat teiniprinsessat iskevät aivoihin totuuden: mä en kuulu tänne. Mä olen kolmekymppinen mutsi, joka rakastaa punaviinin lipittelyä ja hartaudella valmistetun ruuan nauttimista ystävien kanssa. Etkot ovat juhlien parasta antia. Pitkät illalliset ravintolassa ihanien tyyppien kanssa hetkiä, joiden ei haluaisi koskaan loppuvan. Mutta baaritiskillä notkujaksi tai tanssilattialla sillinä hyppijäksi musta ei enää ole. Se elämä vietiin multa turhan kovakouraisesti ja yllättäen, mutta mutsius on näemmä ollut nopea ja tehokas vieroitushoito.
Mutta älkää rakkaat ystävät lakatko kutsumasta mua juhliin! On ihanaa saada vetää silloin tällöin punaa huuliin, törkeän korkeat korot jalkaan ja kaapin perältä ne liian vähälle käytölle jääneet juhlatamineet päälle. Mutta jos tahdotte mut ravintolaan, jossa ainut ruokatarjonta on suolapähkinät ja jossa korot liimautuvat heti ovella kiinni siideritahmaiseen lattiaan, joudutte juottamaan mut tolkuttomaan humalaan. Ja varmistamaan, että aamulla saan herätä hotellista, jossa huoneen luovutus on vasta sitten, kun vuosisadan univelat (ja krapula) on nukuttu pois.

Jaa