Kaupallinen yhteistyö: Puhti Lab
Alan olla tosi väsynyt. Alan olla tosi väsynyt olemaan väsynyt. Alan olla tosi väsynyt siihen, että ferritiini-arvoni eivät kohoa rautakuurista huolimatta. Alan olla tosi väsynyt ferritiinin ympärillä pyörivään myllyyn, jossa lääkäritkin väittelevät oikeasta ja väärästä.
Nyt saatat miettiä, mistä minä oikein horisen. Lyhyt kertaus siis:
Viime vuoden maaliskuussa aloin ihmetellä, miksi hyvistä yöunista ja virkeistä aamuista huolimatta olin ihan raato iltapäivään mennessä. Iltaisin väsymys tuntui jo betonilta, joka painoi pinnan alle.
Sitten kuulin ferritiinistä, josta noihin aikoihin löytyi harmillisen vähän etenkin sellaista tietoa, jonka faktaperäisyyteen uskalsi luottaa. Mutta lyhykäisyydessään ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija. Saattaa olla, että rautavarastot ovat ihan lopussa, vaikka hemoglobiini olisi hyvä. Hemoglobiini kun alkaa tippua vasta siinä vaiheessa, kun varastoista ei ole enää mitään otettavaa.
Kävin verikokeissa ja järkytyin. Hyvästä hemoglobiini-arvosta huolimatta varastorauta-arvoni olivat 11,3 μg. Se oli hädintuskin yli viitearvon minimin, joka on 10 μg. Viitearvojen sisällä on vielä ferritiiniarvo 150 μg, joten haarukka on laaja. Konsultoin tuolloin Terveyskeskuksen yleislääkäriä, jonka mukaan naisten ferritiiniarvon optimi on noin 70 μg, kun 100 μg on jo oikein hyvä.
Olin vihainen, että en ollut kuullut tällaisesta aikaisemmin mitään ja koin kärsineeni väsymyksestä, päässä vellovasta sumusta ja liudasta sivuoireita ihan turhaan. Samalla olin iloinen: nyt sen kun vaan lääkärin ohjeen mukaan rautaa naamaan ja muijastakin tulee taas rautainen!
Puolen vuoden rautamehukuurin jälkeen kävin taas verikokeissa. Neljän kuukauden rautakuurin aikana ferritiiniarvoni oli noussut 11,3 μg:sta 22,3 μg:hen. Eli nousua oli siis säälittävät 10 μg:ta. Turhautti ja harmitti. Verikokeiden jälkeen viime syksynä aloin syödä rautavalmistetta, jossa annoksessa oli reilusti enemmän (100 mg) rautaa kuin alkuun käyttämässäni rautamehussa. Tuolloin myös media alkoi täyttyä ferritiinijutuista, joissa toiset lääkärit sanoivat hyvän ferritiiniarvon olevan 30 μg, toiset 100 μg ja kolmannet olivat sitä mieltä, että ihan humpuukia ja muotioireilua koko ferritiini.
Teki mieli jättäytyä koko hommasta pois. Ihan jo siksikin, että omaan jaksamiseeni pikkukivet olisivat varmasti vaikuttaneet yhtä paljon kuin napsimani rautatabletit.
Toki jonkinlaista edistystäkin on tapahtunut asioissa, joiden sanotaan liittyvän rautavarastojen kuntoon. Ruuansulatus on nytkähtänyt toimimaan paremmin, ja alakuloisuuden kuopat ovat lempeämpiä. Päätä särkee enää silloin tällöin, ei koko ajan. Sydän ei muljahtele enää kuin harvakseltaan. Ja vaikka kääriydynkin elokuusta lähtien villaan, en silti enää palele niin pahasti, vaan olen saanut takaisin elämääni jopa luonnonvesissä uimisen talvisin. Näihin kaikkiin on voinut kuitenkin vaikuttaa niin moni muukin asia kuin rauta.
Mutta yksi asia on edelleen varma; vaikka väsymys ei ole enää kaiken toiminnan lamaannuttavaa, se on silti iltaa kohden niin kokonaisvaltaista, että en vain voi olla ajattelematta, voiko tämä olla normaalia. Vai olenko vain unohtanut kaikkien vähäunisten pikkulapsivuosien aikana, miltä se normaali olemus ilman tulinuolina repivää väsymystä tuntui? Onko tämä normaali määrä väsymystä? Ja etenkin, onko tämä normaali määrä väsymystä tässä elämäntilanteessa? Jos illat olisivat meluisan ja vauhdikkaan lapsiperhearjen sijasta vaikkapa hiljaista hissuttelua kirjan kanssa ja vain omista iltatoimista huolehtimista järjestyksessä pysyvässä kodissa, olisinko silloin kello yhdeksään mennessä niin kaikkeni antanut?
En tiedä. Mutta sen tiedän, että etenkin yrittäjänä olen itse vastuussa terveydestäni ja terveystarkistuksistani. Niinpä nyt uuden vuoden kärkeen ja kahden rautatablettipaketin jälkeen kävin taas verikokeissa ja mittauttamassa samalla ferritiini-arvoni. Tällä kertaa tein sen yhteistyökumppanini Puhti Labin kautta. Puhti on viime vuoden lopussa toimintansa startannut suomalainen yritys, joka tekee yhteistyötä Synlabin kanssa, jossa olen aikaisemminkin käynyt verikokeeni ottamassa.
Homman nimi on se, että Puhdin verikokeet otetaan Synlabissa, mutta Puhdin kautta tuloksista saa selkeän visuaalisen raportin, jota lukiessaan ei tarvitse googlata joka kohtaa. Raportissa kerrotaan mitä arvot tarkoittavat ja että miten niihin voi vaikuttaa. Raportti nostaa myös esiin, jos joku arvo on pielessä, jotta asiakas osaa hakeutua lääkäriin.
Naputtelin Puhdin verkkokaupasta koriin Kasvissyöjän terveystarkastuksen, johon kuuluu täydellinen verenkuva sekä esimerkiksi D-vitamiinin, B12-vitamiinin, kolesterolin ja ferritiinin mittaus. Lisäksi klikkasin ostoskoriin kilpirauhasen testauksen, sillä senkin kaverin ongelmat voivat näkyä muun muassa väsymyksenä koko kehossa. Nämä kaikki ovat olleet aikaisemmissa mittauksissa kunnossa, mutta viimeisimmästä laajemmasta verikokeesta on jo vuoden verran aikaa. Pelkän ferritiinimittauksenkin saa Puhdin kautta.
Seuraavana aamuna kävin labrassa, ja viimeisetkin testitulokset valmistuivat sitä seuraavan päivän aikana. Tulosten vihreää linjastoa oli mukava katsella. Verenkuvassa kunnossa olivat esimerkiksi vastustuskyvystä kertova valkosolujen määrä ja jaksamiseenkin liittyvä punasolujen määrä. Kilpirauhasen toiminta oli balanssissa, samaten kuin maksan. D-vitamiinitaso samaten kuin B-vitamiinit ovat erinomaisella tasolla.
Hemoglobiinini oli hyvä, kuten sillä on ollut tapana ollakin. Mutta sitten se penteleen ferritiini. Ferritiini-arvojeni tulos oli niin laimea, että en nyt enää tiedä, mitä ajatella. Verikokeen mukaan ferritiiniarvoni on tällä hetkellä 26,7 μg. Vaikka kiskoin vahvempaa rautavalmistetta, nousua syksyn mittaukseen on siis vain 4,4 μg. Ferritiiniarvoni on toki nytkin viitearvon minimin yläpuolella, mutta kaukana joidenkin asiantuntijatasojen suosituksista. Isoin ihmetys on se, mihin ihmeeseen syömäni rauta sitten häviää, jos se ei jää kehooni?
Yksi vastaus on se, että osa kehoni raudasta häviää Helsingin jätevedenpuhdistuslaitokselle. Raskauksien myötä kuukautiseni kun muuttuivat megalomaanisiksi, ja valun kuukaudessa kuukuppikaupalla verta, eli samalla myös rautaa. Siksi raudanpuutos onkin yleisintä juurikin hedelmällisessä iässä olevilla naisilla – ja etenkin jos menkat vastaavat teurastusta. Ja kun itselläni synnytykset ja kaksi pitkää imetystä ovat jo kalunneet rautavarastot tyhjilleen, on tilanne nyt vähän sama kuin yrittäisin täyttää tyhjillään olevaa kylpyammetta vedellä, vaikka pohjassa oleva korkki on irti.
Nyt on siis aika kontaktoida taas lääkäriä. Ihan ensin aloitan gynekologista, jolle on jo varattu aika. Kiitos teidän seuraajien vinkkien, sain tietää kuukautisten aikana otettavasta Caprilon-lääkkeestä, joka hillitsee vuotoa. Kokoaikainen hormoniehkäisy ei siis olekaan ainut vaihtoehto! Jos rautavarastojeni pohja ei tulevaisuudessa vuotaisi seulana joka kuukausi, vaan ihan vain vähän noruisi, rautavarastot ehkä saataisiin hiljalleen kuntoon.
Tavoitteenani onkin, että kirjoitan enää maksimissaan kolme väsynyttä kirjoitusta ferritiinistä. Sen jälkeen tälle hitaasti etenevälle tosielämän jatkokertomukselle on saatava onnellinen ja normaalin pirteä loppu.
Samaa vaivaa ollut, hyvä kun kirjoitat näistä asioista 🙂 Mulla häiritsevä väsy, aivosumut, muistihäiriöt ja muut olleet kohta pari vuotta kasvava vaiva. Aloin syödä tosiaan ite pieniä rautakuureja viime helmikuulta lähtien ja tunnustelin oloa, ei alkuun mielestäni huomattavaa vaikutusta. Toki annokset oli max 100mg/pv ja välissä taukojakin. Kun pidin sitten taukoa (puolentoista-kk ferrodan kuurin jälkeen) tuossa lokakuussa ekaa omatoimista ferritiinimittausta varten, olo heikkeni todella paljon, väsymys oli ihan halvaannuttavaa ja aivot sankassa sumussa puolilta päivin eteenpäin. 2 päikkärit joutu ottaan usein, aikaansaaminen ollut ylipäätään heikkoa jo yli vuoden. Ferritiini oli tässä omatoimimittauksessa 23 ja annoinkin itselleni luvan pistää lisää kierroksia rautatankkaukseen. 200mg päivässä reilu kk ja arvot nousi 72:een! Aika ravakka edistys (kombolla ferrodan & obsidan). Kävin lääkärissäkin, jonka mielestä syytä raudan syömiseen ei ole, mutta saan jatkaa, jos koen siitä olevan apua. Olo on nyt tän tehokkaamman raudansyömisen myötä parantunut niin, että päikkärit jääneet pois, sydäntykytykset vähentyneet, mutta suoritus/työkyky on edelleen rajallinen, tosin parempaan suuntaan sekin. Syitä en oikein tiedä mistä (kaikesta) tämä voisi johtua, mitään ilmeisiä raudanpuutesyitä mulla ei ole. Eikä syitä varmaan tutkittaisikaan, koska useimpien lääkärien mielestä raudanpuutetta ei ole/ole ollut. Miksi siis tutkia? Hah. Joo, mutta sitä mieltä olen että itse näitä kannattaa tutkia ja seurailla, jos lääkäreistä ei ole apua. Oma olotila ja vointi on aika hyvä indikaattori. Sanoisin, että parempi kuin monen lääkärin arvailut. Toivon tosiaan, että Suomen lääkärikunta alkais ottaa ihmisten/naisten oireet ja tuntemukset pikkuhiljaa vakavasti ja vähättely loppuis. Mutta onneksi in the meantime tätä vaivaa voi hoitaa myös itse, kunhan seuraa myös noita labra-arvoja ja tarvittaessa etsii konsultaatiota. Hyvä kun vaihtoehtoja tullut lisää selvittää itse veriarvojaan, ettei tarvitse olla lähetettä anelemassa arvon lääkäreiltä. Toinen vaihtoehto on sit etsiä apua ulkomailta, jollain reissulla meen iteki vielä kunnon veriarvotsekkiin ja niiden tulkintaan. Itte se on viimekädessä terveydestään huolehdittava ja etsittävä siihen parhaat tavat (vaikka jonkun kympin toki maksaakin). Tämän päälle lienee korrektia toivottaa parempia jaxuja sinnekin, nouskoont rauta! 😀 -Rosita
On nää kyllä, kun eri lääkäreiltä saa niin erilaisia ohjeistuksia. Kun kyse on lääke_tieteestä_, eikä jostain uskomushoidoista, soisi jokaisen saavan lääkäriltä varman ohjeistuksen, jota ei joudu itse arvailemaan.
Oli syy ja seuraus mikä vain, tosi hyvä, että sun olo on parempi. Selittämötän ja nukkumalla parantumaton väsymys on omiaan nakertamaan elämäniloa. Ainakin itselläni on käynyt niin, ja olenkin onnellinen, että pahimmat kuopat ovat takanapäin ja tämän väsymyksen kanssa pystyy jo elää. Toki odotan, että väsymys ja sitä myötä jaksaminen tasaantuisivat tästä vielä ihan normaaliksi, mikä se normaali sitten onkaan 🙂
Edelliseen kommenttiinkin viitaten, omatoimimittauksissa muistakaa aina samalla mittauttaa tulehdusarvot, sillä pienikin elimistön tulehdustila voi vääristää ferritiinimittauksen tuloksia ylöspäin. Ferritiini ei käsitykseni mukaan voi normaalisti nousta kuukaudessa arvosta 23 arvoon 72 millään rautamäärällä (poislukien rautainfuusio). Löytyy Suomesta myös raudanpuutetta ilman anemiaa tutkivia lääkäreitäkin, etenkin yksityisellä puolella on ihan aiheeseen perehtyneitä asiantuntijoitakin. Olisikin aina suositeltavaa selvittää raudanpuutteen syy lääkärin toimesta jo siksikin että rauta-arvot eivät välttämättä ala nousta mikäli puutoksen aiheuttajaa ei ensin hoideta. Toivottavasti lähitulevaisuudessa tietämys aiheesta lisääntyisi ihan kaikkien terveydenhuoltoalan työntekijöiden keskuudessa ja asenteet muuttuisivat tuosta muoti-ilmiön naureskelusta ymmärtäväisemmiksi.
Näin mäkin olen ymmärtänyt, että tulehdusarvot kannattaa samalla mitata. Ferritiinin nousunopeuteen en osaa ottaa kantaa.
Kyllä, raudanpuutteen syy pitäisi aina selvittää ensin, eikä vain hoitaa vaivaa.
voi vitsit, tosi harmi lukea sun ferritiinikamppailusta!
Aloitin itse rautakuurin viime vuonna osana suun limakalvojen punajäkälän hoitoa (erittäin inhottava autoimmuunisairaus!). Hemoglobiini on aina ollut ok (viitearvoissa, mutta alarajalla), ja sain sen vuoden loppuun mennessä jopa nousemaan vähän. Mulla ei ole ollut tuota kuvailemaasi lamauttavaa väsymystä, mutta huomasin että moni muu pienempi vaiva on hävinnyt elämästäni (päänsäryt, niskajumit, nenäverenvuodot kuivalla/pakkaskelillä) sekä unesta on tullut syvempää ja palauttavampaa. Jäkälä ei ole reagoinut mitenkään, harmikseni.
Itse olen myös näitä ”kuukautiset mallia teurastus” joten päätin loppuvuodesta mittauttaa myös ferritiinin: 33! Ja tämä siis vuoden kuurin jälkeen – ties mitä se olisi ollut ennen/ilman kuuria. Asun keskisessä Euroopassa ja täällä 30 on alaraja. Lääkäri ei oikein kommentoinut tätä mitenkään, hänen mielestään mun verenkuva on kokonaisuudessaan ok, mikä on tietysti hyvä. Itse kuitenkin olen havahtunut näihin kuukautisiini nyt ihan kunnolla, en vaan ole tajunnut että vuodan huomattavan paljon ”normaaliin” verrattuna, en ole koskaan kärsinyt kivuista tai mistään muista häiritsevistä ilmiöistä kuukautisten aikana joten se runsaus on vaan ollut hidaste muutamana päivänä enkä ole hakenut siihen mitään apua. Eli ajattelin jatkaa raudan popsimista. Olen syönyt kasvipohjaisia rautavalmisteita joilla on hyväksi todettu ”bioavailability” (Imeytyvyys? Biogenan MoFerrin) ja lisännyt lihansyöntiä (koska eläinperäinen rauta ilmeisesti imeytyy paremmin), mutta olen myös miettinyt että olisiko joku toinen valmiste sitten kuitenkin parempi.. ja ilmeisesti tämä 20mg/pvä on liian vähän.
Jatkan seuraamista. Tsemppiä sinne!
Mikäli mä olen oikein ymmärtänyt, teurastusmenkkoihin kannattaa ehdottomasti hakea jeesiä. Mä olen tässä välissä ehtinyt käydä gynellä, ja sain reseptin lääkkeeseen, joka vähentää vuodon määrää. Seuraavien kuukautisten aikana sitten kokeilen sitä. Lääke supistaa kohdun verisuonia, jotka kuukautisten aikaan ovat auki (jos tämä oli jotenkin lääketieteellisesti väärin ilmaistu, pahoittelut), eli verenvuoto vähenee, mutta se varsinainen osa kuukautisista, eli kohdun limakalvo tulee silti ulos.
Toivottavasti joskus voin viemärin sijaan sijoittaa vertani verenluovutukseen. Mutta siihen on rauta-arvoissa vielä pitkä matka.
Tsemppiä myös sinne!
Hyvä postaus aiheesta joka koskettaa monia. Menkat kun vääjäämättömästi kuuluu tähän naisen elämään niin vielä meitä on monia jotka eivät osaa yhdistää väsynyttä oloaan raudan puutteeseen. Edellisen kommentoijan kanssa samoilla linjoilla terveydenhuoltoalan porukan ajattelutavan muuttumisen kannalla. Meillä länsimaissa niin monesti hoidetaan oiretta ei pääsyytä. Ferritiiniarvon mittaukset hemoglobiinin rinnalle.
Joo, näinhän se on. Jokainen terve hedelmällisessä iässä oleva nainen vuotaa kuukausittain verta, ellei sitten käytä vuodot lopettavaa ehkäisyä tai ole raskaana. En ole lääketieteen asiantuntija millään tavalla, mutta ihan maalaisjärjelläkin voi päätellä, että totta hitossa se vaikuttaa veriarvoihin.
Erityisesti itseäni korpeaa tässä se, että minä uskon länsimaiseen lääketieteeseen ja tahdon luottaa minua hoitaviin lääkäreihin, mutta alan sisällä asiantuntijat ovat niin eri mieltä ferritiinistä.
Postauksesi kuvista tuli heti mieleen, että teen polyfenolit haittaavat raudan imeytymistä. Raudanpuute anemiassa teet kannattaakin jättää, jos ei pois ni ainakin vähemmälle.
Mä juon teeni aina hippiversioina, eli yrttihaudukkeina. Mutta sen sijaan juon kyllä kahvia, mikä sekin käsittääkseni vaikuttaa raudan imetytymiseen.
Yrttiteet ei häiritse imeytymistä, joten niitä uskaltaa lipittää Facessa on ryhmä nimeltä Raudanpuute, jonka tiedostoissa paljon infoa asiasta ja esim. lääkärisiosituksia.
Joo, näin mä olenkin kuullut. Raudanpuute-ryhmässä olen minäkin, tosin vain väsyneenä satunnaisena sivusta seuraajana 🙂
Hei!
Otathan nestemäistä rautaa? Otatko rauhan yhdessa c-vitamiinin kanssa? Oletko lukenut ruoka-aineista mitkä vaikuttaa raudan imeytymiseen negatiivisesti?
Facebookissa on Raudanpuute-ryhma mihin kannattaa liittya 🙂
Tsemppia!
Joo, kuulun tuohon ryhmään. Siitä oli alkuun iso apu, vaikka tietenkin tässäkin on se sama ongelma ja ärsytys kuin ferritiinistä puhuttaessa ylipäätään. On tietoa ja ”tietoa” sekä kaikki vielä niiden välillä, ja on harmillista, että totuus pitäisi osata löytää tai päätellä itse.
Otin ennen nestemmäistä rautaa, se auttoikin enemmän kuin tämä viimeisin kuuri. C-vitamiinia on osana lähes jokaista aamupalaa, jolloin yleensä raudan kiskon.
Eksyin lukemaan blogiasi kun itsekin tulin tietoiseksi sanasta ferritiini. Minulla se mitattiin, koska olin aivan rätti-poikki-väsynyt. Illalla vaan kaaduin sohvalle, lapsen kanssa tietenkin jaksoin koska pakko.. Päänsärkyyn buranaa.. Töissäkin jotenkuten, yritän peittää väsymystä, mutta välillä tuntuu että sekoilen sanoissa..
Nyt sain tietää ferritiini arvoni, 9 (hb 133). Ferritiini hoitsun mukaan kuulemma melkein rajalla, joten ei tässä mitään ja hb:kin on niin hyvä. Katsotaan miten asia jatkuu, koska tämä kuoleman väsymys pitää jollain saada pois. Sanoin ettei näin voi jatkua. Ja näin Terveystalolla.
No jo on outoa, että näin Terveystalolla. Koska siis ensimmäinen lääkäri, jota mä konsultoin, oli juurikin Terveystalolta, ja hänen mukaansa optimiarvo on naisilla 70 ja hyvä olisi 100. Miten ihmeessä potilaiden pitäisi tietää, mikä on totuus, kun saman lääkäriaseman sisälläkin lääkärit antavat eri arvioita?
Toivottavasti saat olosi paremmaksi. Kuulostaa niiiin tutulta tuo sun stoori, vaikkakin onneksi nyt on jo parempi, olkoon sitten syynä vähän kohonneet arvot tai tähtien asennot.
Itseasiassa viitearvon alaraja on 5, ei 10. Eli ihan selvästi on ollut jo tuo 11 viitearvojen sisällä. Itselläni mitattiin keskiraskaudessa arvo 8 (lääkärin aloitteesta, itse en tähän vouhotukseen usko, vaan ajattelen että ihmiset pistää muista seikoista johtuvaa väsymystä ferritiinin piikkiin.
Vähän vastaavasti kuin kilpirauhasen vajaatoimintaa muutama vuosi sitten) ja kuukauden rautakuurin jälkeen arvo oli 26. Mielestäni tuo nousu oli todella hyvä ja arvokin jo selvästi viitearvojen alarajan yläpuolella. Asioita voi katsoa niin monella tavalla 🙂 Katsotaan, mikä tilanne on synnytyksen jälkeen, raudan nappailua aion jatkaa ainakin kevääseen asti ihan lääkärin määräyksestä.
Viitearvo riippuu mm. käytetystä menetelmästä, eikä voida sanoa että jonkun mittauksen viitearvo olisi aina X. Esimerkiksi Huslabilla ferritiinin viitteen alaraja oli tosiaan 5, mutta he tarkastivat sitä joulukuussa 15:aan.
Joo, viitearvot ovat tosiaan eri maissa erilaiset ja, jos oikein olen ymmärtänyt, myös eri labrojen välillä. Mä kävin maaliskuun 2018 ja elokuun 2018 verikokeissa Huslabilla ja niissä ferritiinin viitearvon alaraja oli 10 ja ylin 150, kuten tekstissä kerronkin. Kaivoin vielä raportit uudestaan esiin ja tarkistin, että näin tosiaan on.
Oli miten oli, on kurjaa, että potilaat joutuvat päättämään, ”uskovatko” he tähän ”vuohotukseen” vai eivät, kun lääketieteen sisälläkin asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä. Eihän tällaisen pitäisi olla uskon asia, vaan tieteen.
Mulle juuri työterveyslääkäri sanoi, että insinöörihommat. on faktaa ja lääkärihommat arvailua (ferritiinistä puhuttiin, arvo 16 ja on kuulemma ihan sama onko se 10 vai 30, viitearvoissa kuitenkin).
Että tieteen asia, usko just loppu itellä lääketieteen edustajiin.
Onhan sulla mitattu kilpirauhasarvot? 🙂
Juu, just nyt verikokeissa viimeksi 🙂
Ai joo, tuollahan se lukikin. 😀 (Nimim. Oln joskus TODELLA väsynyt ja siinä syy)
Joo haha! Niin hyvä, että sulla selvisi syy 🙂
Voi myös olla, että se rauta ei vaan imeydy, vaikka kuinka söisit. Oletko kokeillut ruuansulatusentsyymejä? Niistä nyt ei ainakaan pitäisi haittaa olla, joten kannattaa kokeilla. Ja reippaasti c-vitamiinia!
Niin, voihan se olla niin. Tai että jotkut rautavalmisteet imeytyvät paremmin kuin toiset. Ruuansulatusentsyymeitä kokeilin joskus takkuavan vatsani kanssa, mutta se solmu lähti purkautumaan, kun sain kunnon yöunet takaisin ja ehkä nyt tuolla raudan syömisellä on silläkin ollut merkitystä, että vatsa toimii paremmin. Ja c-vitamiini, kyllä.
Minulla todettiin syksyllä alhainen ferritiini sekä hemoglobiini. Ferritiini oli 10 ja hb 116. Rautakuuri alkoi syyskuussa. 3kk jälkeen arvot olivat 29 ja 128. Olen ottanut ferrodania jossa on myös c-vitamiini mukana. Lisäksi aina raudan kanssa samaan aikaan yliopiston apteekin b12-vitamiini-foolihappo-tabletin. Lääkäri suositteli b12-vitamiinia kun en syö punaista lihaa. Syön myös sinkki-kuparitabletteja nyt kuurin. Kupariakin ilmeisesti tarvitaan raudan imeytymiseen. Iltateen vaihdoin kofeiinittimaan ja jogurtin kauravalmisteeseen, koska kalkki ja kofeiini estää raudan imeytymisen. Otan raudan aina illalla, koska kilpirauhasen vajaatoiminnan takia en voi ottaa aamulla, rauta vie kilpirauhaslääkkeen vaikutuksen. Tsemppiä sinulle ja toivottavasti väsymys hellittää!
Ferrodanista olen kuullut muiltakin hyvää. Raskausaikana se sai putkiston itselläni ihan tukkoon, mutta koska nyt näemmä kestän syödä rautavalmisteita ilman oireita, koitan tuota valmistetta seuraavaksi. Jos se ei toimi, palaan takaisin nestemmäiseen rautamehuun, joka nosti arvoja hitaan varmasti. Mieluiten käyttäisin tuollaisia rautamehun kaltaisia lempeämpiä hippituotteita, mutta kaikista mieluiten tuotteita, jotka toimivat 😀
Tsemppiä sinnekin, toivottavasti saat arvot ja tervedyn kuntoon!
Minullakin todettiin alhainen ferritiini ja olen syönyt luontaistuotekaupan varastoraudan täydennykseen sopivaa tuotetta (Just women Iron) sekä lisäksi laktoferriiniä (iHerbistä). Olen toivekkain mielin. Suosittelen testaamaan, jos ns. perinteiset tabletit eivät toimi.
Viitearvot pohjautuvat sen hetkiseen tieteelliseen tietoon. Ikävä kyllä, tieteessäkään ei ole yhtä ainoaa totuutta, vaan totuus on jonkinlainen yhteisymmärrys sen hetkisen tiedon valossa tehtyjen tutkimusten tuloksista. Eipä ole harvinaista sekään, että tutkimukset antavat aivan päinvastaisia tuloksia. Tässä oleellista on ymmärtää, miten mikäkin tutkimus on tehty ja tulkita erilaisia päätelmiä. Lisäksi uutta tietoa tulee sitä mukaa kun lisää tutkitaan. Siksi ei varmasti lääkäreilläkään ole helppoa antaa yhtä totuutta. Tai osa lääkäreistä sen osaa ja he ovatkin sitten usein julkisuudessa 🙂
Maltofer ei monilla imeydy. Suosittelen kokeilemaan Ferrodania tai Obsidania. Niitä ekohippituotteita voi käyttää sitten ylläpitoon, kun ensin on saanut oireet pois ja arvot nostettua.
Myös annostuksen on oltava riittävä. 100mg päivässä on monelle liian vähän. Oman maksimiannostuksen voi tarkistaa lääkäriltä, siihen vaikuttaa paino. 55 kiloinen ei voi syödä samaa määrää kuin 90 kiloinen.
Voi venäjä kun oot laaja maa…
Tiedäks, täältä olen oppinut enemmän parin tunnin sisällä kuin päivien tutkimisella.
En ole mutsi, en asu lähiössä ja kaiken lisäksi ikäloppu, 64v. Mutta mullakin on kaikki ne kuin teilläkin, paitsi tietysti ne kk.
Mä olen ollu väsynyt jo oikeesti monta vuotta ja vasta viime syksynä aloin sitä ihmetteleen urakalla ja kävin tk-lääkärillä, nuori nainen (varmaan teidän mutsien ikäinen ☺️) ja uusi mulle. Sain lähetteen labraan, pkv, ekg etc.
Hb oli 137 (max ollut joskus 147 ja min jotain 100 sairaalassa) ja muutkin suht siinä missä pitääkin. Kasvissyöjänä 40 vuotta, viimeiset n. 15 vuotta täysvegaani.
Pari kuukautta sitten törmäsin sanaan ferritiini, mutta en muilta ”töiltäni” ehtinyt perehtyä asiaan. Pari päivää sitten putkahti sana taas esiin ja tässä olen.
Ennenkuin löysin tämän blogin, mietin pitäiskö ihan itte käydä labrassa, ilman lähetteitä. Ajattelin, että kun oon suht täyspäinen ja lukutaitoinen, osaan tulkita tuloksia tk-tason verran. Sitten löysin vielä nettilääkärinkin, jos on tarve.
Sorry tk-henkilöt, (syökää herneet suun kautta) teitä sitoo kaiken maailman kunnat summuut rahahanat ja ihan aikuisten oikeiden vastausten saaminen on suoraan sanoen mahdotonta! Ja jos vaikka jollakin olis haluakin, loppuu vastaanottoaika .
Eli tästä sitten en viikolla labraan…
Hei!
Tääl yks kans tän asian kanssa painiva ja nyt oon 5-6 kk syönyt rautavalmistetta ja on vähä epäilys ettei tää rauta ois paljoakaan noussut.. haluaisin käydä mittauttaa sen nyt uudelleen mutta en löydä infoa siitä tarvitseeko ennen uutta ferritiinimittausta olla kuinka kauan syömättä rautavalmisteita?
Onko sillä merkitystä, en millään löydä mistään tähän vastausta, osaatko sinä kertoa?
Itse sain ohjeeksi pitää kahden viikon tauon ennen ferritiinitestiä, jolloin tulokset vertauskelpoisia.
Jos napitte non- hemirautaa (kasviperäistä), niin sillon varsinkaan ei saa juoda kahvia eikä teetä +-2 h tabletin nappaamisesta. Muuten siitä imeytyy about 2%. Kuvissakin touvalla teekippo kädessä. Myös maitotuotteita ei saa käyttää samanaikaisesti.
Mä mittautin ferritiinin ja tulos oli 33,7. 4v takainen synnytys laski hb 79 ja näemmä varastot ei oo täydentyneet. Hb hyvä. Mulle suositeltiin Superior Source Just women iron 35mg joka vaikuttaa suoraan ferritiiniarvoihin, ei hb. saa luontaistuotekaupasta. Paljon ostettu ja tykätty tuote kuulemma.
Hei, jos rauta ei pitkään aikaan imeydy saattaa syy löytyä keliakiasta tai liiankin yleisestä ärtyneestä/tulehduksellisesta suolesta tai muusta vaivasta suolessa. Varsinkin, jos vatsa on aina liian löysällä tai kovalla tai kipuileva kannattaa tutkituttaa suoli. Itse tässä aloittelen rautakuuria, kun ferritiini 19. Lääkärin (Terveystalo) mukaan pitää saada yli 80:een. Alhainen ferritiini usein myös kilppariarvoja alaspäin. Eli monesti tyroksiinista, seleenistä ja sinkistäkin voi olla hyötyä, kun nostaa rauta-arvoja.
Hei Lähiömutsi! Kiitos kirjoituksistasi ferritiiniarvoja koskien. Olen paluumuuttaja, asuin Sveitsissä kymmenen viimeisen vuoden ajan. Sairastin vakavasti (aivokasvain ja endometrioosi) ha siinä samalla ferritiiniarvo laski lähelle kymmentä. En saanut arvoa nostettua juuri yhtään erilaisilla rautavalmisteilla. Kävin vuosien ajan, puolen vuoden välein, hakemassa rautaa injektiona suoraan suoneen. Tällä menetelmällä arvot nousivat aina hyviksi. Nyt, täällä Suomessa, olen saanut ferritiiniarvon 7 (no juu, tottakai olen väsynyt). Täällä ei, ainakaan julkisen terveydenhuolloin puolella, osata auttaa. Kävin ostamassa apteekista Maltoferiä ja toivon että se auttaisi edes vähän vaikka aiemmat kokemukset ovat huonot. Sveitsissä kuulin sellaisen että raudan imeytymisen ongelma on stressaantuneen kehon ongelma. Täytyy pitää aihetta esillä niin että täällä Suomessakin alettaisiin ymmärtää asian vakavuus. Ja että saataisiin injektiohoito tännekin potilaan saataville! Rautaisia voimia sinulle!
Hei,
Kiitos hyvistä kirjoituksista! Miten jaksaminen on tällä hetkellä, onko mikään auttanut?
Itse olen viimeisilläni raskaana ja tätä edelsi (verinen) keskenmeno. Tämä raskaus on ollut todella vaikea ja lamaannuttaa väsymys iski n 4kk kohdalla. Nyt olen siis kohta syönyt rautalisää 5kk, ensimmäisen kerran mitattiin ferritiini pari viikkoa sitten (rv 33) ja oli 15,3. Eli tuskallisen hitaasti nousee, ja mikä lie lähtötaso ollut, kun 5kk ollaan päästy tuolle tasolle. Nyt ajattelin synnytystapa-arvioinnissa ottaa puheeksi rauta infuusion (ensimmäinen lapsi tuli kiireellisenä sektiolla ja siksi tuo arviointi nyt). Vaikken muuten synnytystä pelkääkään, niin todellakin sitä että rautavarastot vähenee synnytyksessä entisestään ja olen vauvankin (ja taaperon) kanssa näin väsynyt ja tätä kestäisi vielä vuosikausia jos vaan rautatabuja syön…
Mutta kovin on vaikea puhua tästä väsymyksestä, neuvolatäti minulle vaan sanonut että koita nukkua. Gaaaaah, koitan koitan, mutta kun ei se auta mitään ja taaperokin pitää hoitaa.
Toivottavasti siellä raudat nousussa:)
Hei täällä myös toinen jota kovasti kiinnostais tietää missä mennään ferritiinin kanssa, mikä tuote on mahdollisesti tepsinyt ja mikä on tilanne runsaiden menkkojen kanssa? Ovatko vähentyneet lääkkeellä. Olisiko semmoisen vuoden puolivälikatsauksen aika? Thanks jo etukäteen!
Labrotoriotestien viitearvot muodostuvat väestön keskiarvojen perusteella. Luin juuri muutamasta lähteestä että kun naisilla raudanpuutos on yleistä niin viitearvon alarajakin laskee. Eli sitä arvoa 5 tai 10 ei voi pitää normaalina vaikka olisikin viitearvojen sisäpuolella
Veren varastorauta nousee hyvin hitaasti. Puoli vuotta rautalisää ei välttämättä auta vielä paljoakaan, vuodessa tuloksia voi odottaa jo kohtuullisesti, jos on syönyt rautaa säännöllisesti. Itselläni on myös runsaat ja säännölliset kuukautiset, ferritiini oli ensimmäisessä mittauksessa 19, hemoglobiini 136. Juon runsaasti teetä, syön täysjyväleipää ja sen päällä aina juustoa, joten rauta on pakko ottaa aterioiden välissä, vähintään tunti ennen ja jälkeen ruokailun, jotta edellä mainitut ruoat eivät häiritsisi raudan imeytymistä.
Olen löytänyt uudelleen lapsuusaikojen ”suosikki” ruoan, verilätyt. Kyllä, ne ovat melko ällöttäviä eivätkä sovi kasvissyöjille, mutta itse käytän eläinperäisiä tuotteita enkä näe possun verta ongelmana. Veri sisältää luonnollisesti paljon rautaa, ja voisin suositella ruokavalioon verilättyjä pari kertaa viikossa. Prosessoitu elintarvikehan tuo on, että ei nyt sinänsä hirveän terveellinen, mutta tehokas ja hyvä tapa raudan buustaamiseen. Eläiperäinen rauta imeytyy kuitenkin aina paremmin kuin se kasviperäinen.
Täällä myös odotellaan sun uusia tuloksia, koska aloittelen samanmoista rautaremonttia. Kiitos joka tapauksessa edellisistä postauksista aiheeseen liittyen – niistä ja niiden kommenttiketjuista on löytynyt mahtavasti tietoa! Toivottavasti sun väsymys helpottaa Hanne!
Hei, itselläni alkoivat myös lasten saannin jälkeen todella runsaat kuukautiset. Kuulin, että kalaöljy voi lisätä verenvuotoa, joten jätin kalaöljyn syönnin hetkeksi tauolle. Vuoto väheni heti selvästi ja kuukautisten kesto lyheni parilla päivällä. Kalaöljyähän ei saisi syödä esim. ennen leikkausta verenvuotoriskin lisääntymisen vuoksi, joten mielestäni ihan loogista, että voi vaikuttaa kuukautisiinkin. En ole lukenut muita postauksiasi, mutta toivottavasti olet jo saanut vointisi paremmaksi
Moi! En ole aiemmin blogiasi seurannut, mutta nyt on tullut lueskeltua jo useampi teksti. Eksyin tänne erityisesti ferritiinin ja väsymyksen saattelemana ja näin äkkiseltään en ole löytänyt tietoa nykytilanteestasi. Itse olen paininut saman teeman kanssa kohta kymmenen vuotta ja olen yksinkertaisesti väsynyt olemaan väsynyt, kuten toteat ja itsekin mietin josko tällainen väsymys sittenkin vaan on osa minua. Oletko saanut ferritiini arvot nousemaan ja olon paranemaan vai onko ihmisen todella vain tarkoitus olla jatkuvasti näin väsynyt? Kiitos jos jaksat vastailla vanhaan aiheeseen.
Puhdille täältäkin peukkua, hinta on murto-osa Mehiläisen tai Terveystalon hinnoista: https://www.testivoittaja.net/verikokeiden-hinnat/#ferritiini