Kaupallinen yhteistyö: Kaslink Aito
Kerron teille nyt salaisuuden, mutta sitä ennen taustoitan vähän. Meillä ei koskaan sanota, että ruoka olisi pahaa. Sen sijaan ohjeistamme lapsia tarvittaessa sanomaan, että jokin ruoka ei välttämättä ole omaan makuun. Koska on ihan ok, että kaikki ruuat eivät ole lemppariruokia ja että ihmisillä on erilaisia makumieltymyksiä. Mutta ruokaa kuin ruokaa arvostetaan, eikä ruokapöydässä yökötellä, koskaan.
Ja sitten se salaisuus: olin pitkään sitä mieltä, että nakkikastike on yksinkertaisesti pahaa. Kun muinoin 1980-luvulla muut lapset nakkikastikepäivänä päivähoitopaikassa riemuitsivat, itseäni jo pelkkä nakkikastikkeen joka puolelle levittäytyvä haju kuvotti. Olen aina ollut melko kaikkiruokainen (mitä nyt parikymmentä vuotta sitten eettisistä ja sittemmin ekologisista syistä ryhdyin kasvissyöjäksi) ja utelias maistamaan, mutta nakkikastikkeessa oli jotakin, mikä sai kehoni torjuntamekanismit käyntiin. Yök, tämä ei ole ruuaksi kelpaavaa, pakene!
Pelkkä vellova hajumuisto nakkikastikkeesta oli itselläni niin vahva, että kun puolisoni joskus muutamia vuosia sitten keksi valmistaa tuota kasariklassikkoa vegenä, kuvotus vyörähti päälle muistona jostain vuosien takaa.
Mutta jotain oli tapahtunut. Onko se sitten perusnakkien vaihtuminen vegenakkeihin vai puolisoni rennolla kädellä muuttelema perusresepti, mutta kehonikin alkoi nakkikastike nakkikastikkeelta uskoa, että mitään pahaa ei tapahdu, vaikka syön kyseistä ruokaa. Sehän on, ei nyt ihan lempiruokaa, mutta hyvänen aika, omaan makuuni.
Ja lapsethan rakastavat isin tekemää nakkikastiketta. Se on yksi heidän lempiruuistaan, ja nimenomaan isin tekemänä.
Pyysinkin puolisoa nyt kirjaamaan tuon reseptin ylös, että saadaan tämä kasariklassikon käänteentekevä muunnosversio muistiin. Ja että minä ja te muutkin siellä osaatte sitten tarvittaessa tehdä isin nakkikastiketta.
Asiat, joita reseptistä huomioin verrattuna oman lapsuuteni nakkikastikkeeseen: 1.) Siinä on vegenakkeja, totta kai. 2.) Siinä on suolan sijaan soijakastiketta. Se tuo kastikkeeseen heti ihan erilaisen syvemmän vivahteen. 3.) Siinä on kokonainen purkillinen tomaattimurskaa. Pidän tomaattipohjaisista kastikkeista, joten tämä saattaa olla yksi olennaisimmista taikasanoista. 3.) Siinä on yhteistyökumppanini Kaslink Aiton pippurista kauraruokaa, joka tuo sekä makua että mehevyyttä ja pehmeyttä.
Kalsink Aiton kauraruoka -tuoteperheessä on nykyään perinteisen version lisäksi maustettuina vaihtoehtoina pippuri (jota puolisoni hulauttaa purkillisen nakkikastikkeeseen), paahdettu sipuli sekä uusimpana juustonmakuinen. Tuo jälkimmäinen on ihan häiriintyneen hyvää – maistuu cheddarille, mutta on täysin kasvispohjainen (ihan, öh, kaverin puolesta on varoituksena sanottava, että tämä saattaa aiheuttaa pastan syömistä suoraan kattilasta päin). Nämä kaikki ruokakerman tapaan käytettävät vegetuotteet ovat maidottomia, laktoosittomia ja gluteenittomia.
Ja oletteko valmiina, nyt seuraa ohje, jota lapseni rakastavat ja jolla minustakin saatiin nakkikastikeihminen:
Vegaaninen nakkikastike
- 1 keltasipuli
- 2 pakettia (á 250 g) kasvisnakkeja
- 50 grammaa margariinia
- 3 rkl vehnäjauhoja
- n. 0,5 litraa kasvislientä (eli noin puoli litraa vettä, johon on liotettu 1 kasvisliemikuutio)
- 1 purkki (400 g) tomaattimurskaa
- 1 rkl dijon-sinappia
- 3 rkl soijakastiketta
- 1,5 tl muskottia
- mustapippuria myllystä
- 1 purkki Kaslink Aito kauraruoka pippuri
Ruskista sipulisilppu ja pilkotut nakit pannulla. Siirrä ne pannun reunaan. Lisää toiseen reunaan margariini ja jauhot, joita sekoittele hetki erillään ruskistaen. Sitten voit sekoittaa kaiken pannulla taas yhteen.
Lisää tomaattimurska, kasvisliemi ja dijon-sinappi. Mausta soijakastikkeella, muskotilla ja pippurilla. Anna hautua hetken.
Lisää lopuksi kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Laita tarjolle pottumuusin kylkeen (kuvissa näkyvässä muusissa on perunan lisäksi bataattia, Kaslink Aito kaurajuomaa, margariinia ja suolaa) ja tarjoile lisänä maustekurkkuja.
Kiitos ohjeesta. Olisiko vielä vinkata joku hyvä nakki merkki? Muutamia kokeiltuamme totesimme että nakkiruuat ei jatkoon…
Kiva, että tästä on iloa! Me käytetään vähän eri kasvisnakkeja eri tarkoituksiin, mutta perheemme nakkikastike-ekspertin, eli puolisoni, mielestä nakkikastikkeeseen paras on Bon Soya.
Kiitos tästä näitä me ei olla taidettu kokeilla. Nakki utelu jatkuu, mutta kiinnostaisi myös mitä nakkeja grillaatte/ paistatte nuotiolla? Osa nakeista tahtoo mennä sellaisiksi kurtuiksi ja jostain kumman syystä se ei houkuttele varsinkaan lapsia.
Se kurttuisuus on tosiaan niiden luonteena, mutta meille vegemuksuille se on se normi, ettei ole ollut väliksi. Mutta lapset ovat nuotiolla tykänneet Hälsans Kökin nakeista, mutta kuten tuolla alempana kommenteissa tuli jo ilmi, nakkien uusi resepti ei uppoa heihin yhtä hyvin, mutta menee silti. Mä itse mielelläni syön niitä kans nuotiolla, mutta grilliin laitan mieluummin kasviksia ja vaikka jotain pyöryköitä tms. 🙂
Jatkan merkkiutelulinjalla. Onkohan olemassa gluteenittomia kasvisnakkeja? Tässä mainitut Hälsans kökin ja Bon Soyan nakit näyttivät sisältävän vehnää jossain muodossa. Lapsille tuntuu uppoavan sekä kasvis- että perinteiset nakit (nakki on nakki on nakki), joten mieluusti kokeilisin kasvisvaihtiehtoa ennen kuin keksivät, ettei kelpaa. Koko perheen yhteistä ruokaa en voi näistä mainituista merkeistä tehdä omasta ruokavaliorajoituksestani johtuen.
Mä tsekkasin, että Poutun tofugrilleri (joka ei mun makuun) ja Poutun tofukasvisnakki ovat ainakin gluteenittomia. Ja sitten huomasin, että itselleni ihan uusi Lidlin Urho kasvigrilimakkara on kans gluteeniton.
Olen ehdottomasti retroruokien ystävä!
Kaikkea ei tarvitse ”tuoda maailmalta” suomalaisten lasten ruokapöytään, vaan kotimaisessa ruokaperinteessä on kyllä, mistä ammentaa. Vaikka sitten vähän modernisoimalla ja muuntelemalla.
Mummokin aina laittoi ruskeaan kastikkeeseen nimenomaan soijakastiketta (väriksi ja) suolaksi.
Itse käytän usein nakkilastikkeeseen tomaattipyrettä pari ruokalusikallista, jotta saan syvyyttä sekä väriin että makuun. Kai se on etäisesti vähän nakkistroganoffia sitten, tai jotain.
Mulla on ollut tässä sellainen puolivakavasti otettava projekti ujuttaa enemmän kotimaisia retroruokia osaksi meidän ruokavaliota. Vähän muuntelemalla ja yleensä vegeksi muokkaamalla vain. Esimerkiksi kaalilaatikko, hyvänen aika, että se on hyvää! Kaali on muutenkin sellainen ruoka, jota tahtoisin oppia käyttämään enemmän. Sitä on aina saatavilla kotimaisena ja vielä edullisesti, mikä sen parempaa!
Soijakastikkeella saa kyllä ihmeitä aikaan, ja mä luulen, että just reilu määrä tomaattia tässä puolison reseptissä on se, joka sai mutkin tästä tykkäämään siihen perinteiseen ruskeaan kastikkeeseen verrattuna.
Onpa herkullisen kuuloinen resepti. Meillä ei enää mikään vegenakki maistu (kellekään perheestä) sen jälkeen, kun Hälsans Kök lopetti soijanakkien valmistamisen (epätoivoista palautetta on annettu). Mikään muu ei vaan yllä samaan, vaikka kokeiltu on.
Mutta miksen kokeilisi tuohon reseptiin vaikka falafelin tai boltsin paloja nakkien sijaan 🙂 Toivottavasti miehesi ei pidä tätä häväistyksenä.
Meillä etenkin lapset jäivät kans kaipailemaan sitä Hälsans Kökin vanhalla reseptillä tekemää soijanakkia.
Mutta toden totta, kyllähän tähän kastikkeeseen voisi upottaa muutakin kuin kasvisnakkeja, vaikka just kasvisboltseja tms. Hyvä idis! Puolisoni on niin rento kokki, että varmasti ei ole millänsäkkään reseptinsä muokkaamisesta 😉
Laittakaa tekin palautetta (tuli muuten yllätyksenä, että hälsans kök on Nestlen tuotemerkki :O). He siellä myönsivät, että uudesta vegenakki-reseptistä on tullut paljon valituksia 😀
On kiva saada reseptejä, oli ne sitten puolisosi tai sinun, kun hyväksi havaittuja ja testattuja vegereseptejä ei ole ollenkaan liikaa!
Mä tykkään, että uudistetun reseptin ansiosta se on nyt vegaaninen. Ennen siinä oli maitojauhetta / proteiinia tms. Vaikka käytetään harkiten myös lehmänmaitotuotteita, on kivempi syödä tällaiset ruokatuotteet ilman sitä. Mutta hitsi, miten paljon maku muuttui reseptiuudistuksen myötä, voiko noin pieni osa ainesosaluettelossa vaikuttaa noin paljon!
Ja joo, reseptejä multa kysellään tasaisesti. Yritän niitä aina silloin tällöin tallentaa muistiin tänne blogiin 🙂
Joo, se on tosiaan vegaaninen, ja muuttivat kuulemma reseptiä myös terveellisemmäksi. Vähemmän kaloreita ja tyydyttynyttä rasvaa. Kaunis ajatus toki 🙂
No en mä kyllä terveellisyyttä ajattele, jos kasvisnakkeja ostan. Mutta heh joo, kaunis ajatus toki!
Eikö tuo Kaslink Aito kaurakerma ole ihan kamalaa p****kaa?
5% kauraa, loput vettä ja sitä helvetin PALMUÖLJYÄ.
Rypsiöljyä sisältää, mutta ei palmuöljyä näytä olevan näissä tuotteissa
Joo, kauraruoka-tuotteissa on tosiaan rypsiöljyä. Tuota kinkkistä palmuöljyä käytetään sellaisissa tuotteissa joiden pitää vaahtoutua (vr. vispikerma), mutta Aitolla on onneksi kuulemma työpöydällä haaste saada se korvatuksi paremmalla vaihtoehdolla.
Kauraa näissä kauraruoka-tuotteissa on 9 prosenttia. Jos tahtoisin kaurapuuroa tai muuta kauraisempaa, käyttäisin sitten kaurahiutaleita 😀
Tässä vielä tuon reseptissä käytetyn Aito Kauraruoka Pippurin ainesosaluettelo, joka toki löytyy myös Aiton sivuilta:
Kaurapohja (vesi, gluteeniton täysjyväkaura 9 %), rypsiöljy, stabilointi- ja emulgointiaineet (E1442, E412, E472e), muunnettu tärkkelys, suola, stabilointiaine (natriumsitraatti), mustapippuri, valkopippuri, viherpippuri.
Kiitos! Jos lapset vinkuu nakkikastiketta voisin joskus tehdä tätä. Makkarat ja nakit oli mun inhohokkeja lapsena ja on edelleen. Miehen tekemä kastike jota lapset kyllä rakastaa aiheuttaa minussa edelleen tuon kuvaamasi reaktion. Samoin sellainen harmaanruskea jauhelihakastike.
Mä rakastan myös tomaattipohjaisia kastikkeita ja syön kasvispainotteisesti joten tää vois olla mulle just hyvä.
Annan varovaisen suosituksen kokeilla! Koska sun oireet sen ihan perinteisen nakkikastikkeen suhteen kuulostaa ihan samalta kuin mun. Oon muuten saanut tästä aiheesta ns. vertaistukea muitakin kanavia pitkin, ja on ollut jännä huomata, että en ole ainut kasarinakkikastikeen traumatisoima. Hoitopaikassa muistan olleeni aika yksin tämän ”vaivan” kanssa 😀
Hei, tämän kastikkeen tekoa voi kokeilla myös oliiviöljyyn ja kikhernejauhoon. Voi yllättää.
Oi, jännä ja mielenkiintoinen vinkki, kiitos! Pidetään mielessä! Margariinin (tai voin) sijaan mieluummin käytän aina öljyjä, ja nyt kun mietin, en oikein tajuakaan, miksi en ole ennen hokannut, että kastikkeet voi suurustaa myös öljyyn.
Kiitos postauksesta. Itselläni tuli mieleen, että löytyisikö sinulta intoa suunnitella kasvisruokalista esim 3vrk tai jopa 5vrk. Joku aika sitten sinulla oli ruokapäiväkirjan muodossa syömisiänne kyllä. Luulisin, että tästä voisi moni saada vinkkejä kasvisruokiin, vai luulenko ihan väärin:)
Kiva, jos tämä innosti! Ja joo, mä olen kyllä kovasti miettinyt tuota kasvisruokalistaa, ihan kirjan muotoonkin. Siinä kun tarvitsisi huomioida satokaudet, joten listan pitäisi vaihtua vähintään parin kuukauden välein. Siinä olisi sitten aika homma! 😀 Mutta jos nyt alkuun yrittäisi ainakin raapustaa näitä reseptejä ylös vähän useammin, kun niitä niin ihanan paljon kysellään <3