

On siis se aika kesästä, kun olen loman jäljiltä pörheän onnellinen – ja kun palsta alkaa pöngätä kesäkurpitsoja sellaisella tahdilla, että ei tarvitse miettiä, mistä ruokansa tekee.
Itse rakastan eniten kesäkurpitsavuokaa ja kesäkurpitsapizzaa, mutta lykkään kesäkurpitsaa ihan kaikkeen. Raastan kastikkeisiin, pilkon piirakoihin ja paistan rapeaksi leivän päälle. Jostain syystä en ole kuitenkaan tavannut käyttää kesäkurpitsaa raakana, ja havahduin tähän epäkohtaan tänä kesänä kolmen askelman kautta:
Ensinnäkin olen tänä kesänä kasvattamani kesäkurpitsalajikkeet ovat osoittautuneet maultaan niin mainioksi, että pohdin voivani rouskuttaa niitä sellaisenaan. Miksi en siis tekisi niin?
Pontta ajatukselleni sain, kun kesän reissussa eräällä lounaalla sain kesäkurpitsasalaattia. Miten voi tosiaan olla, että en ole itse hoksannut käyttää noita pötkylöitä raakana kotikeittiössä?
Kolmas töytäisy tuli, kun ystävä oli laittanut mökkijuhliin tarjolle vihersalaattia, jonka kastike oli niin hyvää, että lopulta sain luvan kanssa ja leipää apuna käyttäen nuolla kulhon. Mietin, että tämä kastike pitäisi yhyttää ihan kaikkeen, myös kesäkurpitsaan.
Makusalaisuutena (vegaaninen) parmesaani ja reilu määrä sitruunaa
En tiedä, mistä ystävä oli alun perin salaatinkastikereseptin bongannut, mutta hän oli muuttanut sitä hivenen, ja minä muutin sen sitten vielä vegaaniseksi. Kastikkeeseen kun tulee parmesaania – eipä ole ikinä ennen tätä tullut mieleenkään yhdistää sitä salaatinkastikkeeseen – ja vaihdoin lehmänmaitotuotteen omassa versiossani kasvisperäiseen.
Toinen juttu salaatissa on reilu määrä sitruunaa. Itse olen aikoinaan ysärillä oppinut siihen, että sitruunamehua tulee salaatinkastikkeisiin aina vain pieni loraus, mutta tähän sitä laitetaan kokonainen hedelmä raastettuine kuorineen. Ysärimakumuistoihin liittyy myös se, että pitkään luulin, että en oikein pidä sitruunasta. Ihmettelin sitä, sillä rakastan limeä. Aivan liian myöhään kävi ilmi, että kyllähän minä rakastan sitruunaakin, en vain pidä siitä sitruunan näköisessä muovipullossa olevasta valmismehusta, joka omassa lapsuudessani ja nuoruudessani oli yhtä kuin sitruuna.

Ystävä sekoitti tämän parmesaanista ja sitruunasta makutaikansa loihtivan kastikkeen vihersalaattiin, jossa oli monenmoista salaattia rukolasta babypinaattiin sekä granaattiomenaa. Se oli taivaallisen hyvää.
Ja kyllä, sama ihmekastike toimii myös kesäkurpitsan kanssa. Sitruunaisessa kesäkurpitsasalaatissa korostuu kesäruokien ihanuus; vähän raaka-aineita, yksinkertaista ja hyvää. Voisin syödä tätä salaattia sellaisenaan, kuten olen tehnytkin, mutta lisukesalaattina se on ihana. Grillattavien kyljessä, uusien perunoiden sekä tofuskagenin kanssa, (kesäkurpitsa)pizzan kanssa.
Seuraavaksi ajattelin kokeilla, taipuisiko kesäkurpitsasalaatti kuuman pastan lisäämällä raikkaaksi kesäkurpitsapastaksi.
Sitruunainen salaatinkastike + kesäkurpitsa = ehkä maailman ihanin kesäkurpitsasalaatti
- 1 keskikokoinen tai vähän isompikin kesäkurpitsa (kunhan siemeniä ei ole vielä ehtinyt kehittyä, sellaiset lykkää mieluummin johonkin lämpimään ruokaan)
- 1 luomusitruuna (luomu erityisesti siksi, että kuorikin käytetään)
- 1 pieni valkosipulikynsi
- 1 dl hyvää oliiviöljyä
- 1 tl sokeria
- ripaus suolaa
- reilut rouhaisut mustapippuria myllystä
- Vegeparmesaanipala tai -pussi (esimerkiksi Oddlygood Italian Style)
Pese sitruuna huolella, purista sen mehu ja raasta kuori salaattikulhoon. Kuori valkosipulinkynsi, hienonna se veitsellä pienen pieneksi silpuksi ja lisää kulhoon. Mittaa loputkin kastikeainekset kulhoon ja sekoita puuhaarukalla.
Pese kesäkurpitsa. (Minä käytin vaaleakuorista kesäkurpitsaa, joten selvyydeksi sanottakoon, että toisin kuin kuva voisi huijata, kesäkurpitsaa ei missään nimessä kuorita.) Pilko kesäkurpitsa haluamallasi tavalla esimerkiksi ohuiksi viipaleiksi, pieniksi kuutioiksi tai kuten minä tein, lyhyiksi tikuiksi.
Sekoita kesäkurpitsa kastikkeen joukkoon kulhossa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Anna tekeytyä jääkaapissa vartin verran ennen tarjoilua.
Mitä lajikkeita sulla on? Minusta parhaita sellaisenaan syötäväksi on vaaleanvihreät pallot, joita ainakin Hyötykasviyhdistys on myynyt Nizzaan viittaavilla nimillä. Aivan parhaita! Toinen, mistä tykkään on vaaleanvihreäraidallinen pitkula, jonka nimessä on Tripolis ja kurpitsan poikkileikkaus on vähän piparin mallinen. Nuo myös oon ostanut Hyötykasviyhdistykseltä. Ainoa harmi oli tänä vuonna, että yksikään näistä viimeisimmistä kuudesta siemenestä ei itänyt. Minusta vika on siemenessä, ei voi olla, että kaikkia muita saan itämään ja lähes sataprosenttisesti, mut tuota yhtä en yhtään.
Ai niin, vaaleanvihreät ufo-kesäkurpitsat on myös ihania! Näitä ja palloja sellaisenaan raakana suuhun tai leivälle.
Mä en nyt ulkoa yhtään muista, mitä lajikkeita meillä kasvaa, enkä ole nyt mun puutarhapäiväkirjan äärellä. Mutta sen muistan, että näistä vaaleista vähän hämmennyin, en mielestäni ole sellaisia kylvänyt, en ainakaan pitkulan mallisina 😀 Mutta tänä vuonna tummanvihreä lajikekin on jotenkin eryityisen hyvänmakuinen. Pitää muistaa palata asiaan, kun olen taas kotona ja saan kaivettua muistiinpanot ja siemenvarastot esiin.
Kiitos lajikesuosituksista! pitää nyt miettiä ihan uudella tavalla kylvösuunnitelmat, kun löysin tän raakana käytön 🙂
Hyötykasviyhdityksen siemenet ovat kyllä valtavan hyviä. Onpa mälsää, että yhdestä lajikkeesta mikään ei lähtenyt itämään. Mustakin kun tuntuu, että kesäkurpitsa alkaa itää vaikka siemenetkin olisivat jo useamman vuoden vanhoja. Mutta onneksi muita lajikkeita on sitten tullut ja on tulossa <3
Tein (viimein!) tällä ohjeella ja oli täydellistä! Eikä mulla ees ollut valkosipulia. Karkeaksi raastettu kesäkurpitsa tai tosi pienet kuutiot ja tää kastike voisi toimia hyvin myös pastaan sekoitettuna.
Hei ihana kuulla! Ja pahoittelut vastauksen viipymisestä. Mä nyt vasta hoksasin yrittää etsiä kesäkurpitsojen nimiä, mutta kai se on tämä kreisi puolivuotinen tässä, mutta en nyt löydä puutarhapäiväkirjasta niiden lajiketta, ja vaikka luulin siemeniä vielä olevan, ei niitä siemenloodassakaan ole. Jäävät nyt siis mysteerikurpitsoiksi, hyvän makuisiksi sellaisiksi 😀
Täytyypä laittaa tämä testiin. Kesäkurpitsat ovat siitä mahtavia, että soveltuvat varsin moneen ja ovat äärettömän helppoja ja satoisin. Niihin liittyviä ideoita on mukava lukea.
Sepä, kesäkurpitsat ovat mainioita, kun ne ovat niin monikäyttöisiä ja satoisia! Joka vuosi toivon lisäksi, että palstalle mahtuisi enemmän talvikurpitsoja. Ne kun ovat etenkin kaupunkiasukkaalle mainioita, kun säilyvät pitkään tarvittaessa jopa huoneenlämmössä. Kiva jos tämä resepti pääsee ruokapöytään sielläkin – mä tein tätä viimeksi eilen 😀
Tämä salaattiresepti kuulostaa todella herkulliselta! Kesäkurpitsa on yksi suosikkivihanneksistani, ja tuo sitruunainen kastike kuulostaa täydelliseltä parilta sen kanssa. Kiitos, että jaat tällaisia ihania ja raikkaita reseptejä – tämä menee heti kokeiluun! Odotan innolla lisää herkullisia vinkkejäsi!
Sitruunainen kastike on IHANA! Vaikka luulin syöneeni kesän aikana kesäkurpitsaa niin paljon, ettei hetkeen tee mieli, voisin kyllä näin lokakuussa taas ottaa sen ruokalistalle. Mutta malttanen odottaa ensi vuoteen 😀
Kiitos tästä herkullisesta reseptistä! Kesäkurpitsasalaatti kuulostaa ihanan raikkaalta ja tuo sitruunainen kastike vaikuttaa juuri siltä, mikä nostaa makuelämyksen uudelle tasolle. On aina ilo löytää uusia tapoja nauttia kauden kasviksista, ja tämä salaatti menee varmasti kokeiluun heti. Arvostan erityisesti sitä, miten jaat vinkkisi ja intohimosi ruoanlaittoon niin inspiroivalla tavalla. Odotan innolla seuraavia reseptejäsi!