Vanhemmuuteni on alkanut muuttua koululaisvanhemmuuden lisäksi myös teinivanhemmuudeksi. Meinasin ensin todeta sen tapahtuneen hiljalleen, mutta sen verran rytinällä tämä uusi vaihe vanhemmuudessa on tehnyt tuloaan jo muutaman vuoden ajan, että ei siihen mitään hiljaisajatelmaa voi liittää.
Tarkoitan tällä nyt eritoten sitä, miten minä, itsenikin yllättäneen rauhallisena, empaattisena ja johdonmukaisena pikkulapsivanhemmuusajat läpikäynyt mutsi, olen muuttunut ailahtelevaiseksi, tuskailevaksi ja huutavaksi.
Muistelen yhä silloin tällöin videota, jonka olen kuvannut kai vahingossa toisen lapsen vauva-aikoina. Videon kuva on alkuun epätarkka, mutta siitä näkee, että olemme vanhan kotimme makuuhuoneessa, minä seison heijaten sylissäni olevaa lasta. Lopulta kuva tärisee ja pimenee, päätyy ehkä kuvaamaan taskun uumenia. Mutta videon ääni on selkeä.
Vauva itkee videolla lohdutonta ja haukkovaa itkua, sellaista, joka saa edelleen selkärankani värisemään hätäsignaalia koko kehoon. Mutta videolla minä laulan tuutulaulua, toistan sitä kuin mantraa uudestaan ja uudestaan. Äänessäni sellainen rauha, varmuus ja hellyys, että alkaa itkettää.
Miten minä jaksoin. Ja miksi en jaksa enää.
Toisinaan mietin, että ehkä minussa on vain yksinkertaisesti ollut tietty määrä äitiyttä, joka kului loppuun ennen aikojaan. Minusta riitti juuri ja juuri kahden vauvan äidiksi, kahden taaperon äidiksi, kahden pikkulapsen äidiksi ja sitten jossain kahden koululaisen äitiyden kohdalla varastot alkoivat imaista tyhjää. Ei ollut enää mitään, mistä ottaa.
Että ehkä kävi vain niin, että minuun varastoitu äitiys kului ja näivettyi loppuun, että mikään täyttö esimerkiksi omalla ajalla olisi sitä muuksi muuttanut. Kaikkeni annoin, loppu mikä loppu.
Tämä on yllättänyt, sillä jotenkin olen aina ajatellut, että minulle ominaisinta äitiyttä on juuri tämä: vähän vanhemmat lapset, joiden kanssa ollaan jotenkin paremmin tasaveroisia, jossa tietoisesti kaikkien osapuolten kohdalta muodostetaan ja ollaan perhe. Tämä äitiys, joka antaa minulle (ilman yöunista varastamista) tilaa olla niin paljon muutakin kuin äiti. Tämä vaihe perhe-elämästä, kun lapset osaavat jo ottaa paljon itse vastuuta, jossa me vanhemmat emme enää aina olekaan oikeassa ja ne viisaimmat.
Ja sitten minä olenkin yhtäkkiä ihan ihmeissäni, kun toimivia tuutulauluja ei enää tulekaan mieleen, eikä itsensä heijaaminen ilman sylissä olevaa lasta autakaan enää rauhoittamaan minun tai kenenkään muunkaan keskushermostoa. Löydän itseni huutamasta samalla kun jo huutaessani sisäinen ääneni huutaa, että lopeta, tämä vain pahentaa tilannetta ja tulet katumaan sanomisiasi – joita et muuten oikeasti edes tarkoita ja tiedät sen jo nyt – viimeistään viiden minuutin kuluttua, kun huudon jäljiltä ilmaan nousseet pölyhiukkaset ovat laskeutuneet.
Lasten suunnalta älänmölyn määrä on ollut aina vakio, ja siksi ehkä kaikista pelottavinta onkin tunnekuohuraivareiden sijaan se jäätävä hiljaisuus, johon lapsuuden ja nuoruuden murroksessa oleva ihminen kykenee. Miten voikin olla niin hiljaista, jokaista solua, harkitun torjuvaa kehonkieltä ja jäätäväksi jähmettynyttä katsetta myöten.
Miten voi olla tuli ja jää läsnä samaan aikaan, lomikkain. Onni ja suru. Ylpeys ja viha. Kiintymys ja kauhu. Varmuus ja paniikki. Rakkaus, rakkaus, rakkaus.
Miten toisen kasvu ja kehitys voi taannuttaa toisen tunnemyttyjensä keskellä kuolaavaksi ja sätkiväksi alkueläimeksi.
Ps. Disclaimerina kerrottakoon, että kirjoitin tämän tekstin jokin aika sitten, ja nyt, lempeässä syyslomaa edeltävässä tunnelmassa, se tuntuu hivenen kaukaiselta. Ei vieraalta, mutta jostain etäältä tutusta kertovasta. Sellaista se on, teinivanhemman mieli ja sen yhtä nopeasti nousevat kuin tyyntyvät myrskyt.
Ehkä se on luonnollista, valmistaudutte siihen että lapsi itsenäistyy. Kai se kuuluu siihen kokonaisuuteen, siihen että lapsi ei enää ole minun ulokkeeni ja täysin avuton, vaan häntä kuuluukin pitää erillisinä vastuullisena yksilönä?
Tai sitten toistaa niitä malleja mitä itsellä on ollut. Oma äitini muuttui jotenkin etäisemmäksi sen jälkeen, kun minusta tuli samanikäinen kun hän oli ollut menettäessään oman äitinsä.
Arvailuja, arvailuja. Jotenkin pitää vain yrittää.
Oi kyllä, lapsen itsenäistyminen on luonnollista ja – ainakin omasta mielestäni – ihanaa, mutta oman äitiyden taantuminen siinä samalla ei.
Tosi kurja kuulla, että omassa vanhemmuussuhteessasi on ollut aikoinaan etäisyyttä. Toivon ja luulen, että nykyvanhemmat osaavat jo paremmin olla läsnä ja kuulolla lastensa elämässä, sittenkin kun irtoaminen kodista ja lapsuudesta alkaa.
Upea teksti ja tunteen kuvaus! Tällaista lukisi proosamuodossakin, vanhemmuuden kivuliaisuutta, loppuunkalutuksi tulemisen pelkoa. Itselläni ei ole vielä lapsia, silti tunne välittyi.
Voi kiitos, olipa kauniisti ja kivasti sanottu. En tiedä, oletko sinä aikaisemmin proosasta sanonut, mutta on erityisihanaa saada niitä kommentteja silloin tällöin – ehkä minä vielä joskus!
Kaunis kirjoitus, ymmärrän mitä ajat takaa. ❤️
Kiva kuulla <3 Sain Instankin puolella tämän tekstin jälkeen paljon viestejä, ja vaikka valtaosa taisi saada ajatuksitani kiinni, joidenkin viestien kohdalla olin ihmeissäni, sillä en tunnistanut niistä sitä, mitä olin kirjoittanut. Muistutinkin taas itselleni, että minkä tahansa tekstin kohdalla asia menee kuten Vesta kirjoittaa ja laulaa biisissä Lohtulauseita:
"Oon sitä mieltä todella
Et biisi on poikkeuksetta
Aina kuulijan oma
Ku jokainen kuulee sen
Mistä tietää parhaiten
Ja sen eloon herättää
Omalla tarinallaan"
Mä itse ajattelen, että tämä on vanhemmuuden luontaista kehitystä. Vauvasta ja pikkulapsesta pitääkin pitää ehdoitta huolta ja kestää esim. taaperon järjettömistä syistä alkavat raivarit. Mutta kun lapsi kasvaa, niin häneltä alkaa odottaa pikkuhiljaa enemmän ja enemmän asioita, ja tämä aiheuttaa sen kitkan lapsen ja vanhemman välille.
Se on vähän sama ilmiö, kun eläinvanhemmat alkavat pikkuhiljaa ajaa poikasia pois pesästä, kun valmiudet elää omillaan alkaa olla saavutettu. Toki näin ihmispoikasten ollessa kyseessä, olisi toivottavaa, että tämä irtautuminen olisi mahdollisimman vähän molempia osapuolia traumatisoiva, vaikka täysin kivuitta tästä tuskin kukaan vanhempi tai lapsi on selvinnyt. Tsemppiä siis Hanne sinulle ja meille kaikille tähän elämänvaiheeseen. ❤️
Joo, näin mäkin olen ajatellut – ja sitten miettinyt, odotanko liikaa, liian varhain.
Tuli tuosta karhuemovertauksesta mieleen, että reilu neljä vuotta sitten olen ihan kokonaisen postauksen kirjoittanut siitä, miten tunsin sielujen sympatiaa karhuemoja kohtaan: https://lahiomutsi.fi/2019/07/19/karhumutsin-unikoulu-pennuilleen/
Minä lohdutan itseäni näissä teinivanhemmuuden hetkissä tiedolla, että teini-iän tehtävä on irrottautua vanhemmista. Silti huutaminen hävettää ja pyydä sitä anteeksi lapsilta.
Se tosiaan toimii vastavuoroisesti myös vanhempien suuntaan se irrottautuminen, pahimpina hetkinä mietin huojentuneena riemulla, että joskus saadaan taas olla vain aikuisten kesken 😀 No joo, totta puhuen (vaikka totta tuo edellinekin oli), voi jehna se huutaminen hävettää, vaikka kuinka pyytäisi käytöstään anteeksi.
Itse koen lapseni tunnereaktiot etuoikeutena; esiteini ei huuda isälleen mutta minulle senkin edestä. Koen että lapsi luottaa siihen, että vaikka ei aina kykene hillitsemään itseään lapsi kokee, että minä pystyn vastaanottamaan lapsen tunteet.
Omassa lapsuudessa/nuoruudessa äitini ei kyennyt tähän vaan pienestäkin lapsen/nuoren tunnereaktiosta äitini joko sulkeutui tai hyökkäsi henkisesti vastaan. Tämä johtui osaltaan hänen äitinsä kasvatustyylistä.
Itse yritän kaikin voimin pyristellä tästä ylisukupolvisesta mallista eroon. En ole täydellinen äiti, välillä hermostun ja huudan itsekin mutta yhden asian pyrin muistamaan; pyydän silloin lapseltani anteeksi.
Tsemppiä sinne!❤
Tällä ajatuksella mäkin olen koittanut valella itseäni: että meillä on turvallista ja tavallista näyttää ihan kaikenlaisia tunteita. Että vaikka saisin osakseni rähisemistäkin aivan sietämättömästi, samalla mitalla ja yli tulee sitten muunkinlaisia tunteita <3 Oli miten oli; omassa tunnesäätelyssäni on kyllä tekemistä loppueämäksi.