Yksi eniten teiltä seuraajilta saamistani kysymyksistä on: mitä merinovillasukkahousuja suosittelet? Ymmärrän kysymyksen. Huonosti istuvat, valuvat ja kinnaavat sukkahousut ovat tehokkaan hiljainen keino saada kantajansa keskityskyvyttömäksi ja hermoheikoksi. Merinovillasukkahousuissa lisänä vielä se, että ne voivat kutittaa.
Olen käyttänyt saman merkin, Falken, merinovillasukkahousuja ainakin kymmenisen vuotta. Välillä olen kitsaillut ja ostanut esimerkiksi Lindexin merinovillasukkahousuja, kunnes kaiken kutinan ja kinnaamisen jälkeen olen tyhmyyttäni harmitellen käynyt ostamassa kunnon sukkahousut. On siis ollut pakko hyväksyä se, että miellyttävät ja laadukkaat sukkahousut eivät ole halvat. Mutta ne ovat yksi eniten käytössä olevista vaatekappaleistani (jopa samat alushousut osuvat kierrossa harvemmin päälleni), joten käyttökerroissa laskettuna hinta ei jääkään enää niin isoksi.
Vaikka olen ollut tyytyväinen suosikkisukkahousuihini, tänä vuonna päätin haastaa Falken ja kysyin teiltä seuraajilta Instagramissa suosituksia myös muiden valmistajien merinovillasukkahousuista.
Elokuussa, jolloin yleensä otan merinovillaiset sukkahousut jo hiljalleen käyttöön, kävin ostamassa kolme paria uusia sukkahousuja. Pärjään yleensä kauden kolmella-neljällä parilla, ja tehokäytän ne reikäisiksi huhtikuuhun mennessä. Nyt olen reilun kolmen kuukauden ajan käyttänyt suositustenne perusteella kolmen eri valmistajan sukkahousuja. Ja vaikka en olisi uskonut, ikisuosikkini on vaihtunut.
Otin testiin omat vakkarisukkapöksyni Falkelta sekä teidän suosittelemat merinovillasukkahousut Kunertilta ja Wolfordilta. Jätin suosiolla testin ulkopuolelle sukkahousut, jotka tuntuivat kutisevalta käden iholle. Muuraan itseni talvisin merinovillaan päästä varpaisiin, joten en ole herkkä villan kutittavuudelle, mutta merinovillan laaduissakin on eroa ja suoraan iholle puettuna toivon villan olevan pehmeää.
Halusin sukkahousuissa ehdottomasti olevan myös muotoillut jalkaterät ja kantapäät. Sellaiset sukkahousut tuntuvat mukavammalta päällä, minkä lisäksi ne kestävät aktiivikäyttöä paremmin. Vaihtoehtoja ei siis jäänyt kuin kolmelta merkiltä, ei ainakaan Stockmannilla, josta olen tavannut sukkahousuni ostaa.
Alkuun hieman taustaa sukkahousujen käytöstäni. Vaihdan paljaat sääret joka vuosi merinovillasukkahousuihin tosiaan jo joskus elo-syyskuussa. Juhlatilanteita varten kaapistani löytyy tietenkin ohuita sukkahousuja ja niin sanottuun välikauteen myös muutamat paksummat puuvillasukkahousut. Koska käytän pitkälti hameita ja mekkoja, minkä lisäksi käärin pitkälahkeisten housujen puntteja ylemmäs, sukkahousut ovat käytössä lähes päivittäin kauden ajan, myös housujen alla.
Olen aikaisemmin pessyt sukkahousujani ihan mustan kirjopyykin mukana, mutta nyt kolmen kuukauden ajan olen pessyt erikseen villapyykkiä, villapesuohjelmalla ja -pesuaineella. Sukkahousut olen sujauttanut lisäksi pesupussiin, kuten ennenkin. Yllättävän hyvin villapyykkiä kertyy kerran-pari viikossa, kun neljän hengen aluskerrastot, paksut ja ohuet villasukat, villa-aluspaidat, villasukkahousut ja villaiset sporttivaatteet kaipaavat oman tuntemukseni mukaan tuuletuksen lisäksi useammin myös ihan vesipesua.
Toivon, että hellävaraisempi pesu saa merinovillasukkahousuni kestämään pidempään reikiintymättä. Kovimmat sukkahousukaverit kun ovat tähän mennessä kestäneet käytölläni maksimissaan kaksi vuotta.
Otin testiin mukaan mustana hevosena myös Falken merinovillaiset ylipolvensukat, joita olen käyttänyt lyhytlahkeisten housujen ja käärittyjen farkkulahkeiden kaverina. Ajattelin myös, että ne toisivat ohuempien sukkahousuen päälle puettuna lisälämpöä. Pitsikuvioiset sukat ovat nätit kuin mitkä, mutta eivät lopulta kovin monikäyttöiset. Niinpä testin musta hevonen joutuu tyytymään tähän yhden kappaleen sivuosaan postauksessa, muun testin keskittyessä sukkahousuihin.
Tässä tietoa testin merinovillaasukkahousukolmikosta:
Falke Softmerino
- Materiaali: 57 % villaa, 23 % puuvillaa, 18 % nailonia, 2 % elastaania
- Valmistusmaa: Joko Portugali, Unkari, Itävalta tai Etelä-Afrikka, jossa Falken käyttämiä tehtaita ymmärtääkseni on. Pakkauksessa tai nettisivuilla ei tästä varmaa merkintää.
- Hinta: 43,90 euroa
Wolford Merino Tights
- Materiaali: 49 % villaa, 49 % nailonia, 2 % elastaania
- Valmistusmaa: Itävalta
- Hinta: 47 euroa
Kunert soft wool cotton
- Materiaali: 60 % villaa, 25 % puuvillaa, 13 % nailonia, 2 % elastaania
- Valmistusmaa: Jotkut nettikaupat väittävät sen olevan Saksa, mutta tähän en löytänyt luotettavaa lähdettä, pakkauksessa tai nettisivuilla siitä ei ole merkintää.
- Hinta: 32,90 euroa
Ja sitten testin tuloksiin! Ensinnäkin on sanottava, että ihan hävettää, että olen käyttänyt Falkeja monen monta vuotta, mutta en ole koskaan sen tarkemmin ajatellut missä ne tehdään ja että siinä on epäselvyyttä. Wolfordille siis pisteet siitä, että valmistusmaa on selvästi merkitty, eikä kuluttaja joudu sitä tonkimaan löytämättä varmaa vastausta, kuten Falken ja Kunertin kohdalla.
Sitten ominaisuuksiin. Kaikki testin sukkahousut täyttävät vaatimukseni siltä osin, että ne saa kiskottua kunnolla ylös ja että niissä kaikissa vahvistukset varpaissa sekä kantapäissä muotoilut. Wolfordien vyötäröosa on aavituksen toisia pidempi, joten ne saa kiskottua vielä ylemmäs. Tässä ja testissä ylipäätään on tietenkin huomioitava se, että olen 179 senttiä pitkä, joten käytän sukkahousuissa siksikin isoja kokoja. Erikokoisten ihmisten tuntemukset sukkiksista voisivat olla ihan erilaiset.
Kaikki sukkahousut ovat myös napakat ja kuitenkin myötäilevät vyötäröltä. Ei siis kiristä, mutta ei myöskään valu. Mutta! Falkeissa vyötärön resoriosa on levein, mikä on oman kroppani käytössä osoittautunut miinukseksi, nyt kun tuntumaa on voinut verrata toisiin sukkahousuihin. Resoriosa alkaa lötköttää, ja vaikkakaan se ei aiheuta sukkahousujen valumista, pidän enemmän toisten sukkahousujen tiukemmasta tuntumasta päällä. Etenkin Kunertit tuntuvat mukavan napakoilta, kiristämättä silti yhtään.
Selvästi lämpimimmät sukkahousuista ovat Kunertit, joissa on myös testin eniten villaa. Toisaalta nämä saattavat alkuun herkimpiä kutittaa, sillä minäkin tunnen niiden villan. Silti ja juuri siksi itselleni nämä tuntuvat kylmillä säillä miellyttävimmiltä. Testin ohuimmat sukkikset ovat Wolfordin ja Kunertin taas ovat paksuimmat, Falken ollessa siltä väliltä.
Olen käyttänyt sukkahousuja melko tasaisesti, mutta silti Wolfordit ovat nukkaantuneet etenkin jalkateristä ja haaroista kovastikin. Tämä yllätti, sillä Wolfordien nimeen kannattavat hehkuttavat juurikin suosikkinsa laatua. Vähiten käyttö näkyy Kunerteissa. En ymmärrä materiaaleista tarpeeksi sanoakseni varmaksi, mutta voisikohan sillä olla osuutta asiaan, että Wolfordeissa on eniten öljypohjaisia ainesosia, kun Kunerteissa taas eniten luonnonmateriaaleja.
Sen tiedän, että sekoitekuidut kestävät aina kehnoiten, mutta sukkahousuissa sitä ei oikein voi välttää. Ja sitten taas toisaalta villa yksinään ei kestä niin hyvin kovalle kulutukselle joutuvissa vaatekappaleissa, joten mukaan sekoitettu nailon perustelee tehtävänsä. Nukanpoistoa en ole sukkahousuille vielä tehnyt, mutta se yleensä freesaa ne melkein kuin uusiksi. Tietenkin sitä mukavampi, mitä vähemmällä huolenpidolla sukat pysyvät hyvinä.
Kuukausien käytön jälkeen merinovillasukkahousujen suosikkini Falke joutui siirtymään kakkossijalle. Kolmanneksi omassa käytössäni jäivät Wolfordit. Voiton veivät Kunertin merinovillasukkahousut, jotka minulla on päällä myös kuvissa. Voittajapöksyissä on mukavin ja lämpimin tuntuma kylmiin säihin, minkä lisäksi ne ovat käytössä pysyneet parhaiten muodossaan ja vähimmillä nypyillä. Ilokseni Kunertin merinovillasukkahousut olivat myös testin edullisimmat, vaikkakaan eivät toki halvat nekään.
Mitäs muut merinovillaan kääriytyjät siellä, mitkä ovat teidän lempparisukkahousunne?
Onko näissä käytetty mulesing-vapaata merinovillaa? Entä löytyykö tietoa muuten näiden valmistajien ja tuotteiden vastuullisuudesta, ekologisuudesta ja eettisyydestä?
Villasukkikset hankintalistalla mutta en ole vielä ehtinyt paneutua näihin asioihin.
Mulesingista en myöskään löytänyt tietoa varmoista lähteistä, joten en uskaltanut siitä sanoa mitään. Joskus olen myyjältä varmistanut, että Falket olisivat mulesing-vapaasta villasta tehty, mutta siitäkään en nyt virallisilta tahoilta saanut googlaamalla varmaa tietoa. Toisaalta Pierre Robertin villan sanottiin edustajan tahtolta aikoinaan olevan mulesing-vapaata, kun aikoinaan tein yhteistyötä heidän kanssa, mutta ei siitä silti suomalaisilla sivuilla ollut tietoa. (Pierre Robertin merinovillaiaset aluskerrastot ovat superhyviä, mutta merinosukkikset ei.)
Vastuullisuudesta ei merkeillä ollut omia nostojaan, mutta sukkahousut ovat siitä hankalat, että vaikka ne tehtäisiin lähelläkin, ne ovat silti tuontitavaraa, merinovilla samaten. Ekologisuudessa sukkahousut eivät tietenkään ole mitään voittajia, sillä ne eivät ole perinnöksi asti kestäviä, eikä niitä sekoitekuitujen takia edes voida kierrättää. Eettisyydestäkin voi olla montaa mieltä, oli merinovilla kuinka mulesing-vapaata tahansa.
Kiitos tästä! En ollut edes tajunnut että on olemassa villasukkahousuja ja ohuita vieläpä! Omat pierre robertin villaleggarit (kalsarit) menee kyllä toisten housujen alla mut sukkikset olis kyllä siistimmät ja myös lämpöiset 🙂 Kiitos! Vielä toivoisin myös selvennystä villan alkuperästä ja sen mulesing-vapaudesta.
Villasukkahousut ovat vilukissan pelastus, kun vaatekaappi on pitkälti mekkojen ja hameiden ympärille rakentunut 🙂 Pierre Robertin villakerrastot on kyllä ihania, käytössä itselläkin harva se päivä. Ja Pierre Robertilla on selvästi kerrottu tuotteiden vastuullisuudesta, mistä iso iso plussa myös.
Mulla on kokemusta vain Pierre Robertin merinovillasukkiksista ja tyytyväinen olen niihin ollut.
Ihana kuulla, että sinulle ne ovat olleet passelit! Tätä juuri koitinkin tuolla tekstissä korostaa, että tämä on vain minun kokemukseni siitä, mitkä sukkikset toimivat parhaiten. Mulle Pierre Robertin sukkikset olivat liian matalavyötäröiset, minkä lisäksi ne kuluivat nopeasti, kun niissä ei ollut muotoillut jalkaterät. Ja jostain syystä ne kutittivatkin, vaikka olen ihan supertyytyväinen Pierre Robertin muihin käyttössäni oleviin tuotteisiin: kerrastoihin, rintsikoihin ja aluspaitoihin. Nytkin mulla on mekon alla Pierre Robertin merinovillainen ribbipoolo lämmittämässä 🙂
Itse olen käyttänyt jo muutaman vuoden ihan Prismasta ostettuja silkki-merinosukkiksia, ehjät ovat edelleen. Ekalla käyttökerralla kutittivat hieman, mutta pehmenivät nopeasti. Ja olivat edulliset!
Kuulostaa silkkiseltä! Muistatko yhtään, mitä merkkiä ne ovat?
mullakin kokemusta vain pierre robertilta, jossa monenlaisia merinosukkiksia ja hinta maksimissaa pari kybää, nyt vielä -40 tarjous tuli sähköpostiin nettikauppaan. niitähän saa kyl myös prismastakin.
Mä olen testannut Pierre Robertilta muutamaa merinovillasukkista (olisko toinen ollut paksumpi ja toinen ohuempi malli tms.), mutta mun kropan mallille ne eivät toimineet. Kutittivatkin mokomat, vaikka muuten rakastan Pierre Robertin merinovillatuotteita 🙂
jatkan vielä että pierre robertit on joutsen merkittyjä, ja noi sukkikset 100% merinovillaa. en tiedä sit kutittaisko sua mutta ei ole niin kallis kokeilu kun nuo aiemmat 🙂
Pierre Robertilla tuntuu tosiaan olevan vastuullisuusasiat hyvin hanskassa, ja sitten viime vuoden nettisivustokin on näemmä uusittu ja tietoa on sieltä helppo löytää. Sen verran korjaan, että kaikki Pierre Robertin tuotteet eivät ole Joutsenmerkittyjä, mutta esimerkiksi lasten tuotteista suurin osa on. Sitä mä mietin, että voiko tosiaan olla, että noissa paksuimmissa Pierre Robertin sukkahousuissa on materiaali 100 prossasta merinovillaa. Eikö siellä jotain venyvää ole pakko olla mukana? Ja kestävyyttä parantamaan nailonia tms? Mielenkiintoista!
Okei! hyvä tarkennus. Niinpä, pelkkää villaa näyttäis olevan kun taas ohuemmissa on 53% Polyamidi 45% Merinovilla 2% Elastaani/Lycra . pitääpä testata tuo kestävyys/ venyvyys pitkässä käytössä:)
Joo, tosi mielenkiintoista, jos ja kun tosiaan on pelkkää villaa! Hitsi kun muistaisin, minkälaisia sukkiksia Pierre Robertilta kokeilin, mutta mielestäni ostin yhdet paksummat ja yhdet ohuemmat, joten luultavasti olen sitten testannut noita, mitkä sulla on.
Mä vannon kans Falken nimeen. En pysty käyttämään yhtään kiristävä sukuisia ja Falkeltakin käytän 46-48 kokoisia sukkiksia vaikka housukokoni on 40/42. Eivät valu, vaikka ovatkin isot. Ainoa mitä kaipaan merinosukkiksiin on värit!
Falket ovat kyllä superhyvät ja laadukkaat! Mäkin käytän kaikista sukkahousuista isomman pään kokoja (kun olen ensin konsultoinut myyjää, että kuinka isoa kantsii ottaa), ihan vain jo siksikin, että ketaroissa piisaa pituutta sen verran, että niitä ei minikoisiin ängettäisi 🙂 Surffailin jossain nettikaupoissa tätä postausta varten ja huomasin, että merinovillasukkiksia saa värikkäinäkin. Mä tosin olen värikkäine vaatekaappeineni kuitenkin sitä sorttia, joka ottaa sukkahousunsa pääasiassa mustana.
Voi kiitos tästä postauksesta! Oon ollut jotenkin jumissa tämän asian kanssa, ja markettivalikoima on vähän plaah. Stockalle siis 🙂 PS Olisko Wolfordillakin 2% elastaania?
Ihana kuulla, että tästä oli iloa ja jeesiä! Stockan alkkari- ja sukkaosastolle multa lämpimät suositukset. Siellä on myös superammattimaiset myyjät. Ja ah, käynpä korjaamassa kirjoitusvirheen, kiitos, että huomasit!
Mainitut Prisman villasilkkisukkikset lienevät S-ryhmän oman merkin Housen sukkikset. Minäkin vannon niiden nimiin! Hyvät ja edulliset. Itse käytän leggins-versiota, mutta sukkiksiakin on. Saa myös Sokokselta.
…niin ja kannattaa samalla hommata Prismasta nuo kotimaiset Tam-Silk – kerrasto! Toki vähän eri käyttöön ne. Edulliset, unelmanpehmeät ja kiristämättömät
Pitääkin muistaa tsekata Prisman valikoima, jos vaikka nyt joululomilla Pohjananmaalla Prismassa käydään. TamSilk onkin mulle tuttu, ihana kotimainen ja perinteinen valmistaja <3 Mä olen käyttänyt kesäisin hameiden jne. alla heidän bambu-lahjehousuja.
Enpä ole juuri tänä talvena paksuja neulesukkahousuja tarvinnut. On toki muutaman kerran ollut jalassa. Olen pärjännyt ihan mikrokuitusukkahousuilla. Falke, Wolford, Kunert sinällään tuttuja sukkahousumerkkejä kaikki. Merinovillaisia en ole vielä raaskinut ostaa. Prisman House puuvilla-modaali sukkahousut ovat kestäneet jo muutamia vuosia, vaikka alussa käytinkin paljon. Palmikkokuvioiset kun olivat ja vielä punaiset. Vahinko etten ostanut myös mustana ja valkoisena, kun on jo poistunut myynnistä.
Onneksi myös villasukkahousuja saa eri paksuisina. Merinosukkahousuista en tiedä, mutta ainakin tavallisia neulesukkahousuja olen löytänyt myös väreissä, ja kuviollisiakin. Halpismalleja kaikki mutta paksuiksi sukkahousuiksi ihan miellyttäviä ihoa vasten. Ehkä vielä satsaan myös merinosukkahousuihin. Kiva postaus!
Kiva, että tykkäsit postauksesta!
Minä olen niin vilukissa (minkä lisäksi kodin ja kodin yhteydessä olevan työhuoneen huonelämpö pidetään matalana), että villasukkahousuissa on kuljettu monta kuukautta epätalvenakin. Puuvilla-modaalisukkikset kuulostavat hyvältä!
Juu olen ihan samaa mieltä, että kunnon sukkahousuissa tulee olla muotoonneulottu kantapää. Esim. näissä Prisman neulesukkahousuissa tuo on. Nämä on kyllä mukavat jalassa, ja näyttävät hyvältä. Lisäksi löytyy korkea vyötärö ja pitkä sääriosa. Ja vielä leveä takakiila. Oikeastaan kaikki mitä
sukkahousuilta kaipaan. Harvoista sukkahousuista löytyy kaikki nämä ominaisuudet.
Tuo kutina on tosiaan monien neulesukkahousujen kohdalla tullut tutuksi. Onneksi useimmat sukkahousut ovat käytön ja pesujen jälkeen pehmenneet nopeasti ja kutittavuus on hävinnyt. Arvelen, että kutinalla on jotain tekemistä valmistuksessa käytettyjen kemikaalien kanssa. Onneksi ohuemmissa sukkahousuissa ei tuota kutittavuutta ole. Voi sujauttaa jalkaan kun on kastellut ja antanut kuivua. Miltähän muuten tuntuisi jalassa tosi paksut polyamidisukkahousut. Vaikka 200 denieriä tai enemmän. Eli jotain neulesukkahousujen ja ohuiden sukkahousujen väliltä. Tänä talvena ainakin olisin tarennut tuollaisilla paksuilla nylonsukkahousuilla.
Värien suhteen olen sitä mieltä, että sukkahousujen ei aina tarvitse olla mustat. itse suosin mm. viininpunaisia, mariininsinisiä ja mokanruskeita sukkahousuja. Jotka usein vielä kuviolliset. Värillisillä ja kuviollisilla saa helposti vähän vipinää asuun. Olen kaupoista löytänyt myös muutamat neulesukkahousut, jotka ovat vähän kuin tyttöjen kuosia, väriraidallisia ym. Harvemmin aikuisilla näkee. Herättää huomiota, niinkuin punaiset sukkahousutkin.
Saako kysyä mitä kokoa käytit mistäkin merkistä? 🙂
Mä olen napsinut kokolaput pois, joten en tiedä, mutta ihan jokaisen merkin oman kokotaulukon mukaan tilasin 🙂