©Lahiomutsi Avotakka Sisustusjuttu Keittio -8648

©Lahiomutsi Avotakka Sisustusjuttu Keittio -8648Jotkut ovatkin jo ehkä bonganneet toukokuun Avotakka-lehdestä tutun pyöreän keittiönpöydän ja sen ympäriltä prinsessan, lohikäärmeen ja eräänkin hertsikalaisen lähiömutsin. Lehden sivuilta kun löytyy viiden sivun verran tunnelmia keittiöstämme sekä reseptini helppoon ja makoisaan äitienpäivän aamiaiseen.

Minusta tehtyjä lehtijuttuja lukiessa tulee monesti olo, että kukahan ihme tuo nainen tuossa jutussa on. Itseään ei enää ihan tunnista. Ei nyt sillä, että juttuja nipuittain olisi tehty, mutta ehkä ymmärtänette, mitä tarkoitan. Jutuissa näkyy kaunisteltu puoli minusta, tekstiä myöten. Terävät kulmat on pyöristetty ja pehmennetty.

Siksi tykkään tästä Avotakan jutusta ihan hurjasti. Siihen on saatu rutistettua sekä kuviin että tekstiin palanen aitoa minua, meidän perheemme tuttu rosoinen ja hassutteleva meininki. Sisustuslehden sivuilla näkyvät jääkaappiamme kuorruttavat piirustukset ja lippulappuset. Ja vaikka juttu on ruokapainotteinen, siihen on poimittu esimerkiksi sitaattini siitä, miten tällä hetkellä edelleen paikkailen rakkaussuhdettani ruuanlaiton kanssa. Sen verran pahoja naarmuja perhevapaat kun rakkauteen raapivat.

Mutta ei siitä nyt enempää, loput voitte lukea ja nähdä lehdestä.

Sen sijaan tahdon jakaa teidän kanssanne kropsu-reseptin, joka lehdenkin sivuille kirjattiin. Kropsu on nimittäin niin nerokas sapuska, että soisin muidenkin kuin Pohjanmaan-kasvattien tietävän siitä. Kropsu on ikään kuin lakeuksien oma croisantti, sillä sen voi tarjota niin suolaisen kuin makean täytteen kera. Se tehdään uunipellillä pannukakkutyyliin, mutta kropsussa on paljon vähemmän sokeria ja sen pohja on ohut sekä rapea. Kotikylällä oli tapana sanoa että kropsupalan voi sujauttaa takataskuun evääksi kun lähdetään peltotöihin.

Kropsun kanssa maistuu perinteisesti kermavaahto ja mansikkahillo, mutta itse olen kropsussakin enemmän suolaisen täytteen ystävä, ja laitan sen välillä tarjolle kuin voileivän. Mutta kaikista parasta on, kun makea ja suolainen lyövät kättä. Suosittelenkin kietaisemaan kropsupalan väliin viikunahilloa, rucolaa, uunifetaa ja tuoreita marjoja. Kuolattavan hyvää!

Kropsu

Iso uunivuoallinen, n. 6–8 annosta

  • 5 dl (kaura)maitoa
  • 3 kananmunaa
  • 2,5 dl vehnäjauhoa
  • 2 rkl sokeria
  • 1 tl suola
  • n. 50 g voita uunipellille

Valmista taikina sekoittamalla kaikki ainekset yhteen tehosekoittimessa, sauvasekoittimella tai vatkaimella. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia. Taikinan voi myös tehdä valmiiksi jo illalla ja ottaa aamulla lämpimään noin puolta tuntia ennen paistoa.

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Laita voi isoon uunivuokaan ja laita vuoka lämpenemään uuniin voin kanssa. Kun voi on ruskistunut, ota vuoka ulos uunista ja levitä voi vuokaan kuumuutta kestävällä sudilla. Kaada taikina vuokaan.

Paista kropsua uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes pinta on komean ruskea. Kropsun pintaan nousee paistaessa kuplia, jotka kannattaa rikkoa kapustalla. Aito kropsu on littana ja laakia kuin lakeus. Jos teet samassa setissä uunifetan, sen voi paistaa yhtä aikaa kropsun kanssa.

Leikkaa kropsusta neliöitä. Levitä niille oman maun mukaan joko suolaista tai makeaa täytettä, käännä kropsupala rullalle ja pistele suuhun.

Jaa