Tuossa aikaisemmin kesällä – kun vielä oli niin lämmintä, että retkivarpaat eivät palelleet sandaaleissa – lähdimme ystäväperheen kanssa hetken mielijohteesta telttojen kanssa saareen. Välillä on ihanaa lähteä noin; ilman viikkojen suunnittelua, reittien tutkimista ja varusteiden armotonta tsekkaamista. Huomasimme edellisiltana kalenterissa sopivan rakosen telttaretkelle, ja seuraavana aamuna olimme koko konkkaronkka rinkat selässä valmiina seikkailuihin.
Olimme saaneet naapurilta vinkin Espoon edustalla sijaitsevasta Rövaren-saaresta. Vakuutuimme puheiden perusteella etenkin saaren kauneudesta, ja tällä kertaa myös kohteen helppous vetosi. Rövaren on Espoon kaupungin ylläpitämä ulkoilusaari, jossa saa telttailla. Fasiliteetit ovat siis kunnossa.
Rövaren-saarelta löytyy keittokatoksia ja tulentekopaikkoja. Eikä itse tarvitse huhkia edes polttopuiden kanssa, sillä nekin ovat valmiiksi pilkottuina. Kirveskin löytyy saaren puolesta, jos tahtoo tehdä ihan pieniä klapeja. Saarelle on pystytetty myös muutamia huusseja, joten riukukakkakammoistenkaan ei tarvitse olla huolissaan. Jopa roskikset löytyvät kaupungin puolesta. Tätä helpommaksi retkeily ei oikein voisikaan mennä kuin leirintäalueelle menemällä. Vain vesi pitää raahata paikalle itse, sillä sitä ei voi ottaa luonnosta.
Myös kulkeminen retkikohteeseen oli tällä kertaa lipuvan vaivatonta. Otimme Kampista alle Espooseen vievän bussin ja jäimme pois pysäkillä, jonka vierestä saaristovene lähti. Puolta tuntia myöhemmin nousimme veneestä pois Rövaren-saaren laiturissa. Aallot löivät verkkaiseen rantaan, eikä suosituksi mainittuun saareen ollut juuri muita tulijoita kuin me. Niiden muutamien muiden ihmistenkin kanssa otimme hiljaisessa yhteisymmärryksessä eri suunnan. Reilun yhdeksän hehtaarin saarelle kyllä mahtuu.
Vaikka rakastan metsän turvallista syleilyä ympärilläni, saaristossa on oma maaginen tunnelmansa. Luonto on läsnä, mutta eri tavalla kuin metsässä. Se tuntuu raikkaana merituulena poskilla ja suolaiselta maistuvina pärskeinä huulilla. Aikojen ja tyrkskyjen saatossa sileäksi kuluneet kalliot tuntuvat kämmenen alla silkkiseltä ja jotenkin siltä, että juuri tässä ihmisen kuuluukin olla. Havupuinen metsä humisee eri nuotissa kuin sisämaan metsät, ja matalana törröttävä kasvisto on tottunut saariston vaihtuviin sääolosuhteisiin.
Me pystytimme telttamme havumatolle metsän suojaan. Riippumatto löysi paikkansa kahden männyn välistä. Retkikeittiö perustettiin tulentekopaikan viereen; elävä tuli, nokipannu, puukko ja leikkuualustan virkaa toimittaja puuklapi. Luonnossa kokkailu on etenkin perunoille paras mauste. En yleensä juurikaan välitä perunasta tai sen mausta, mutta saman kesän perunat ulkotulella keitettynä ja voinokareen kera nautittuna saavat kielen kiemuralle onnesta.
Lapset heittäytyivät muutamassa minuutissa saariston lapsiksi. Vaatteet lensivät nopeasti pois päältä, minkä jälkeen sakki vietti aikaansa pääasiallisesti nakuina. He juoksivat kivenlohkareet ja kepit käsissään näyttäen ihan minikoisilta luolamiehiltä. Siinä oli sitten mukava ilkosillaan, hiukset sammaleessa ja naamat noessa vilkutella ohi ajaville kanoottiseurueille ja purjeveneporukoille, joita jostain syystä sakkimme tarjoama performanssi tuntui kovasti hymyilyttävän.
Rantakallioilla riitti etenkin muksuille ihmeteltävää. Sadevedet ja meren pärskeet olivat kerääntyneet pieniksi lammikoiksi kallioiden onkaloihin, joihin oli kehittynyt omia mikromaailmojaan. Pienien öttiäisten lisäksi kallionkoloissa eleli ainakin vikkeliä mustahäntäisiä rantakäärmeitä. Lohkareet tarjosivat mitä mainioimman maaston kiipeilyyn, ja yhdelle rannalle oli muodostunut luonnon oma vesiliukumäki, jota muksut vetivät alas kikattaen ja takalistot naarmuilla.
Muuten emme kahden päivänä aikana tehneet mitään erityistä. Ja se juuri on erityistä ajassa, jolloin tuntuu, että joka hetki on tekemässä jotakin. Itse otin nokosia ja join kuksakaupalla kahvia vain kahvin juomisen ilosta ja nautinnosta, en siksi, että pysyisin heräillä. Kun rantakallioille laittoi maate, tuntui kuin olisi kellunut toisessa todellisuudessa, ikiaikaisen kallion ja universumin viimeisen tähden välissä.
Iltayöstä, kun muu retkiseurue oli jo unten mailla, istuin yksin kalliolla. Tuijottelin nuotiota, jossa oransseina hehkuvat kekäletimantit hiljalleen himmenivät ja sitten sammuivat. Taivaalla oli koko päivän mylvinyt mustia ukkospilviä, jotka kuitenkin olivat kiertäneet Rövaren kuin saaren ympärillä olisi näkymätön panssari kaikkea ulkomaailmaa vastaan. Nyt taivaan tummat sävyt alkoivat vaihtua loppukesän hämärässä auringonlaskun punaisiksi. Sitten pinkiksi ja lopulta violetiksi.Pian koko tienoon päällä oli pehmeä pimeys. Jossain kaukana aaltojen toisella puolella olevalla vastarannalla välkehti pienen pieni valomeri. Tajusin, että sehän on Helsinki. Kaikki näyttäytyy niin erilaisessa valossa, kun asioita käy tarkastelemassa vähän kauempana. Vaikka vain naapuripitäjässä Espoossa.
Ulkoilusaaret ja saaristovene ovat kyllä loistavaa palvelua. Päikkärit lämpimällä rantakalliolla…taivaallista 🙂 Mieluusti menisin saariin myös syksyllä, harmi että saaristovene kulkee vain kesäaikaan. Tänään taitaa olla tämän vuoden viimeinen mahdollisuus lähteä.
Totta muuten, tänään on vika päivä lähteä, jos mielii saaristoveneen kyytiin. Sen jälkeen tietenkin pääsee, jos on oma tai kaverin vene käytössä. Harmi tosiaan, syyssaaristo on upea ja ihan erilainen kuin kesäsaaristo. Mutta ei voi mitään, ensi kesänä sitten taas. Espoossakin on useampi saari, johon autoton ja veneetön perheemme pääsee ja jotka on vielä valloittamatta 🙂
Voi kun teidän tyttö on laiha. Onkohan kasvisruualla, jota vanhemmat ovat vauvasta asti antaneet, jotain tekemistä asian kanssa. Onko otettu huomioon proteiinin saanti, jotta lapsi saa tarvitsemansa. Energiatasot kun jäävät helposti mataliksi. Harmi, jos lapsen aliravittu tila johtuu vanhempien hölmöstä tahdosta olla kasvissyöjiä väkisin, vaikka sitten lapsen terveyden kustannuksella
Pitäisikö tuolle kommentille nauraa? Vai tekeekö se enemmän surulliseksi? Kyseessä kai aika selkeä provo. Miksi (aikuiset!) ihmiset haluavat olla ilkeitä..?
Paljon hyviä, lempeitä, ymmärtäväisiä hetkiä Ahokkaalle tähän syksyyn.
Hanna
Kommentille voisi kai hymähtää, sillä kasvissyöjäperheissä yleensä ollaan hyvin valveutuneita ja tietoisia ruuasta ja ravinnosta. Kärjistettynä voisi keskusteluja vuosia seuranneena sanoa, että siitä ei olla huolissaan, jos lapsi syö pelkiä lihapullia ja perunaa, mutta jos lapsi syö monipuolisesti, mutta kasvisruokaa, jotain on pielessä. Onneksi tällaisesta on jo päästy pitkälti eroon, kun ihmisten tietoisuus ravintoasioista on lisääntynyt, mutta edelleen tähän toki törmää.
Toisaalta kommentti on myös todella surullinen esimerkki siitä, miten jo lasten painoon puututaan, oli se sitten suuntaan tai toiseen. Mä olin koko lapsuuteni todella laiha, vaikka samalla myös hyväruokainen ja liikkuva. Jo ala-asteella painostani alettiin huomautella kouluterveydenhoitajalla, siis huomautella ilman mitään taustajutteluita. Puhuttiin anoreksiasta, josta en ollut koskaan kuullutkaan. Tätä jatkui yläasteelle asti, kunnes lukiossa varteen alkoi tarttua enemmän painoa. Onneksi nuo ajat eivät aiheuttaneet itselleni ongelmia ruokaan, kehokuvaan ja ruokailuun liittyvissä asioissa.
Minäkin toivotan Ahokkaalle lempeyttä, viisautta ja ymmärrystä syksyyn ja mukavia ruokahetkiä yhdessä tärkeiden tyyppien kanssa.
En jotenkin jaksa kirjoittaa pitkään, yritän siis lyhyesti.
– Jos on seurannut blogiasi, niin ei liene ole voinut välttyä teidän perheen ruokakuvilta. Ne antavat jo aika hyvin kuvaa teidän ruokapöydän antimista.
– Jos on seurannut blogiasi, niin ei liene ole voinut välttyä teidän perheen kuvilta noin muuten. Jos katsoo sisarustesi & vanhempiesi ruumiinrakennetta, niin ei liene yllätys, että lapsenne ovat yhtä ”pitkää raajaa”…
On muuten tosi ihanaa, että sun blogissa on todella todella harvoin asiattomia, ilkeitä ja provokatiivisia kommentteja. En toki aina lue kaikkia kommentteja, mutta sellainen mielikuva mulle on tullut.
Asioista ei olla aina samaa mieltä, mutta lukijasi osaavat ilmaista itseään asiallisesti. Se on lukijana jotenkin ”rauhoittavaa”(?), ettei tarvitse pelätä itselle tulevan paha mieli, jos jatkaa postauksen jälkeen vielä kommentteihin.
HannaM
Haha joo, aika yhtä pitkää raajaa tosiaan ollaan koko suku 😀 Ja siinä vaiheessa, kun pituutta tulee kohisten, jokainen meistä on ollut Bambi-vasa 🙂
Kyllä, mun blogissa on aivan upeita lukijoita, jotka osaavat (melkein aina) kertoa eriävän mielipiteensäkin asiallisesti. Se on mahtavaa! En ole koko Lähiömutsin aikana poistanut kuin yhden kommentin, ja kommentteja on tällä hetkellä yhteensä tasan 28 576 kappaletta. Eli aika poikkeuksellistahan tämä on, mistä kiitos sinne päähän ruutua <3
Hanne myös vastaat aina kaikkiin kommentteihin kärsivällisesti ja asiallisesti. Kiitos siitä!
Olen myös törmännyt siihen miten bloggaaja naureskelee instassa blogikommenteilleen tms. vaikka teksti olisikin huumorilla kirjoitettu ja kommentoija ei sitä niin ottanut.. se tuntuu pilkkaamiselta.. kiitos siis Hanne sulle, tänne on mukava kommentoida. 🙂
Tuo on muuten totta että yleisesti tämän blogin kommenttiosioita voi lukea todella levollisin mielin. Se on suuri rikkaus.
Lapsen painon kommentointi taas minusta aika vaarallista puuhaa. Olen paljon pyörinyt ylen Jenny Lehtisen ryhmissä ja jopa tapahtumissa viime vuosina ja siellä kuulee paljon todella hurjia tarinoita siitä miten huono ruokasuhde ja inho omaa kehoa kohtaan luodaan jo lapsena kun milloin kukakin ihan sukulaisista ja ventovieraista terveydenhoidon ammattilaisiinkin kommentoi keskenkasvuisen ihmisen kropanmuotoa ja painoa. Monet ihan aikuiset ihmiset sitten korjailevat näiden kommenttien aiheuttamia haavoja edelleen.
Minä olin lapsena hyvinkin hoikka. Se on ihan toisen puolen suvussa kulkeva piirre. Sen puolen suku tosin pysyy hoikkana vaikka söisi mitä kun taas minulle ruumiinrakenne ja se miten rasva kertyy kroppaan on selkeästi enemmän toiselta puolelta. Tämän sain kuitenkin huomata vasta parikymppisenä. Siihen asti olin todella hoikka ja minulla on myös hämärä mielikuva että asiasta olisi joskus joku kommentoinut, mutta itse en saanut traumoja eikä kommentointi ollut mitenkään jatkuvaa.
Lapset nyt vaan kasvavat välillä pituutta ja sitten leveyttä ja sitten taas pituutta. Juuri tuossa kouluikää lähestyttäessä tulee yleensä hurja kasvupyrähdys. Lapset jotka menevät ekaluokalle ovat ihan erinäköisiä kuin eskarista keväällä lähteneet.
Oi oi, tänne pitääkin vielä tänä syksynä suunnata. Saaristossa on oma tunnelmansa ja eihän siellä voi olla kuin onnellinen. Ulkoilma tekee hyvää ja ilostuttaa 🙂 Ihania kuvia!
Ihanan kuuloinen retki teillä 🙂 Joskus vielä haluaisin päästä kokemaan myös retken jossain merensaaressa. Vaikka olen enemmän järvien ystävä niin joku meressäkin kiehtoo. Joku vieras ja vähän vaarallinen, mutta silti rauhoittava. Ehkä olen lukenut liikaa Muumia ja Saaristonlapsia.
Jos perunat ovat normaalistikin mukana retkieväänä niin kokeilepa joskus tehdä nuotioperunoita. Lapsena kun oltiin perunannostossa niin eräs sukulainen teki aina niitä. Kaivoi maasta tuoreet perunat ja hautasi ne pellon laitaan ja nuotio päälle. Haettiin vaan sisältä lusikat ja lusikoitiin kuuma peruna multa ja tuhka hampaissa rouskuen paksuksi paistuneen kuorensa sisältä ja oli muuten hyvää.
Itse ollaan tehty retkiversio pienehköistä perunoista joihin jo kotona tehtiin viillot valmiiksi ja laitettiin viiltoon nökäre voita, vähän suolaa (koska suolaton voi) ja hienoksi hakattua valkosipulia. Kietaistiin perunat folioon ja laitettiin pussissa reppuun. Perillä laitettiin nyytit nuotion reunalle ja annettiin kypsyä. Ei rapissut hiekka eikä maistunut tuhka, mutta olipa kyllä hyvää. Perunoiden pitää vaan olla pienehköjä että kypsyvät oikeasti kunnolla. Raaka peruna on kamalaa.
Taas niin kauniita kuvia, että!!! Ja iski aivan välitön tarve päästä itsekin tuonne. No, ehkä sit ensi kesänä 😀