Aurinkoinen ja lämmin alkukesä näkyivät hakusanoissa, joilla Lähiömutsiin päädyttiin. Analytiikan mukaan luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet olivat monen mielessä, kuten minunkin. Luonnonkosmetiikan aurinkorasvoissa on taas menty hieman eteenpäin, kun valikoimista löytyy nykyään useampaa suihkutettavaa voidetta ja myös kempparikosmetiikan puolelta kaipaamani aurinkosuojaöljy.
Luonnonkosmetiikan ja kempparikosmetiikan aurinkosuojien eroista kiinnostuneiden kannattaa lukea aiheesta viime vuonna kirjoittamana postaus, jossa avaan myös tarkemmin ekoaurinkorasvojen suojamekanismia ja syitä, miksi olen tarkkana sen kanssa, minkälaisesta purnukasta aurinkosuojaa perheeni iholle levitän. Siellä esittelen lisäksi muutaman lapsille kohdennetun aurinkosuojavoiteen. Mutta nyt tahdon täpistä näistä kolmesta purtelosta, joista suoja suihkutetaan iholle.
Koska kesäauringossa kanssani kirmaa nykyään kaksi naperoa, on aurinkorasvan levittämisen helppous tärkeää lasten lisäksi myös omalla kohdallani. Lasten kanssa olen todennut suihkeet käteviksi, ja niiden nopeutta arvostan myös oman aurinkorasvaläträämiseni kanssa. Suihkuta ja levitä, suitsait! Valitsinkin testiin kolme ekoaurinkosuojaa, joista jokainen on suihkepullossa; Algamariksen kolmekymppinen aurinkovoidesuihke*, Biosoliksen viisikymppinen aurinkovoidesuihke* ja Biosoliksen kaksikymppinen aurinkoöljysuihke*.
Kolmikosta kaikki ovat vedenpitäviä tuotteita, mutta vedessä pulikoinnin jälkeen niitä kannattaa silti lisäillä iholle. Mikään kolmikosta ei sisällä nanopartikkeleita, joista puhuttiin paljon vielä muutamia vuosia sitten luonnonkosmetiikan aurinkosuojien kohdalla. Nykyisellään nanokokoisten partikkelien käyttäminen on kielletty luonnonkosmetiikan aurinkorasvoissa.
Aurinkosuojan muodostaa sekä Algamariksen että Biosoliksen voiteissa titaanioksidi, joka on nykyisin ainut hyväksytty raaka-aine, jolla saadaan aikaiseksi mineraaliaurinkosuoja. Titaanioksidi on valkoinen pigmentti, jota heijastaa auringonsäteet pois iholta ja jota käytetään aurinkosuojien lisäksi esimerkiksi meikeissä. Titaanioksidi on myös syy siihen, miksi ekoaurinkosuojien valmistajat yrittävät löytää toinen toistaan parempaa keinoa välttää aurinkovoiteen tuomaa muumiefektiä iholla. Vielä muutama vuosi sitten voiteista jäi iholle valkoinen tahmea kalvo, mutta nykyään moni ekosuojaputeli pääsee jo lähes muumittomaan tuntumaan.
Mielenkiintoista on, että Biosoliksen suojaöljyssä suojateho perustuu karanjaöljyyn. Mineraalisuojaa siinä ei siis ole, eikä karanjaöljyä voi käsittääkseni kutsua virallisesti UV-suojaksi. Pullossa on kuitenkin selkeästi UVA ja UVB -suojamerkinnät. Moinen ristiriitaisuus saa epäileväksi kaltaiseni tyypin, joka rakastaa aurinkoa, mutta myös ihoaan ja tahtoo pitää kehostaan huolta.
Koska en ole kemisti tai edes inci-listojen mestaritavaaja, nyt on tarkemman raaka-ainesyynin sijaan mentävä ihan tavan tallaajan fiiliksillä tuotteista. Kas näin:
Algamaris suojavoidesuihke SK30*: Voi mikä ihana lapsuuskesien ja -talvilomien tuoksu! Suojavoidesuihkeen lempeä ja hivenen kookosmainen tuoksu heittää heti muistomatkalle kukkivien syreenipuiden alle mummilaan ja Kanariansaarille vuonna -89. Voide leviää isolle alueelle suihkautettaessa, ja se on nopea levittää. Iholle jää aavistus valkoista kalvoa, mutta menneiden vuosien valkoisesta kuorrutteesta ei ole jälkeäkään. Iho tuntuu mukavan samettiselta voiteen levittämisen jälkeen. Aurinkosuojan teho on testattu EU-asetusten mukaan, mitä se sitten tarkoittaakaan. Ylösalaisin oleva pullo on kätevä, ja kolmenkympin suojakerroin antaa pienen päivetyksen tarttua iholle. Testin kolmikosta suosikkini. 125 millilitran pullo maksaa noin 27 euroa (mutta on nyt Hyvinvoinnin tavaratalossa alennuksessa).
Biosolis suojavoidesuihke SK50*: Viidenkympin suojakertoimella varustettu suojasuihke riittäisi suojaamaan aikuisen ihon lisäksi myös lasten ihoa kärventymiseltä. Suihkeeseen ympätyn parfyymin takia en tätä lapsille kuitenkaan käyttäisi. Tuoksu on omaankin nenääni niin pistävän voimakas, että en kykene tätä käyttämään. Se on harmi, sillä voiteen annostelu suihkeena on kätevää, ja se on nopea pyöritellä ihoon suihkuttelun jälkeen. Voide on myös mukavan öljyistä, eikä se jätä ihoon edes hentoa valkoista kalvoa. 100 millilitran purkki maksaa noin 32 euroa.
Biosolis suojaöljysuihke SK20*: Luonnonkosmetiikan aurinkosuoja, joka on öljymuodossa ja jonka suojakerroin on 20 – olisiko vihdoin löytynyt korvaaja kempparikosmetiikan puolelta kaipaamaani Garnierin aurinkoöljysuihkeeseen? Valitettavasti ei. En luota pelkän karanjaöljyn suojatehoon, ja Biosoliksen öljysuihkeessakin on sama ongelma kuin Biosoliksen voidesuihkeessa: se haisee tuoksuherkkään nenääni karmealle. Hyvääkin sanottavaa purnukasta sentään löytyy. Suihkeena öljyä on kätevä annostella ja levittää iholle. Öljy tuntuu janoisella iholla ihanalle ja saa etenkin sääret säihkymään. 100 millilitran pullo maksaa noin 27 euroa (mutta on nyt Hyvinvoinnin tavaratalossa alennuksessa).
Saakohan näitä käyttää miten pienellä lapsella? Voiko käyttää vajaan vuoden ikäiselle? Vai onko vaan parempi suojata vaatteilla näin pieni.
Tsekatkaapa Acorellen tuotteet, löytyy myös ihan vauvoille soveltuva tuoksuton.
Minulle aurinkorasvat ovat aiheuttaneet päänvaivaa kun tekipä miten vaan niin tuntuu että joku menee väärin. Oman ihonsa kanssa voi mennä ihan omalla tuntumalla ja olla ilman rasvaa jos aikoo vaan käydä hetkiä ja suojata arimmat paikat jos altistuu enemmän. Ja toki jos en suojaa niin seurailen jos alkaa yhtään punoittaa niin menen varjoon, haen huivin tai laitan rasvaa. Oma kroppa, voi mennä enemmän sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Mutta tuo lapsi. Mitenkäs hän? Parashan on jos vaatteilla haetaan suojaa, mutta tuon hikipetterin kanssa käyttäisin mielellään mahdollisimman kevyitä vaatteita. Rannalle hankittiin uv-puku, jossa on puolipitkät hiat ja lahkeet (nyt vielä melkein pitkät kun puku on reilua kokoa). Lierillinen hattu on aina päässä aurinkoisina päivinä ja sitten ostettiin vaan muumin lapsille tarkoitettua rasvaa. Luultavasti nyt myrkytän lapseni hengiltä tms. mutta tämä on taas sellainen viidakko mielipiteitä, tutkimustietoa ja tietoa josta on vaikea sanoa onko se mielipide vai tutkittu juttu.
En kritisoi luonnonkosmetiikkaa tai kirjoittajan valintoja vaan puhisenpa vaan tätä aikaa kun kaikki mitä suuhunsa laittaa, sisäänsä hengittää tai iholle levittää on niin epäilyttävää ja luotettavan tiedon hankkiminen ja sisällyslitojen tavaaminen alkaa välillä nostaa savua korvista. Hyvä kun tietoa tulee ja mennään kohti luonnonmukaisempaa, mutta tämä tiedostamisen aikakausi käy välillä tosi pahasti voimille.
Mä niiiin tunnistan tämän saman ongelman!! Parhaansa haluaisi tehdä lasten suhteen, kun vaan tietäisi ketä ja mitä uskoa..huoh..
Parhaiksi aurinkosuojatuotteiksi niin aikuisille kuin lapsille olen todennut Marja Entrichin kotimaiset luomukosmetiikkatuotteet. En kyllä muista onko heillä suihkutettavaa mallia, itse suosin ns. aurinkopuikkoa. Suosittelen tutustumaan! Ovat aika hintavia kyllä, mutta mieluusti satsaan laatuum kun käyttökokemus on niin hyvä. Tykkään niiden ihoöljyistä myös ihan älyttömästi. Tulipas mainospuhe, mutta pakko oli mainita. 😀
Saan kaikista ei-luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteista kasvoihin suunympärysihottuman, jonka häätäminen onkin aika hankalaa. Kesti vuosia, ennenkuin selvisi mistä on kyse. Ostin sitten viime vuonna Biosoliksen SPF50 joka käy lapsille ja herkkäihoiselle äidillekkin, mutta se oli melkoinen muumitöhnä vaikka piti olla helposti levittyvä eikä niin valkoinen. Siihen tarttui hiekka ja lopulta lapsi näytti hiekkisreissun jälkeen sandmanilta 😀 Mutta ei tullut ihottumaa!
Nyt löysin Acorellen aurinkosuojageelin SPF30 ja ruiskutettavan voiteen SPF50. Vähän kyllä mietityttää toi aurinkosuojageeli just siks kun siinä on vain öljyjä. Se kyllä levittyy kuin unelma ja tuoksu oli sopivan miellyttävä ja tuli jotenkin päivettynyt fiilis kasvoillekkin. Tuo ruiskutettavakin oli ihan eri osastoa kuin viimevuotinen muumirasva, vaikka valkoefektiä ei kokonaan voikaan välttää. Huulille mulla on Hurraw:n suojapuikko.
Moniessa purkeissa lukee, että suojia ei saisi käyttää alle 3-vuotialla. Kun kolmisen vuotta sitten kyselin tätä asiaa luonnonkosmetiikan maahantuojilta, he sanoivat, että noita ekorasvoja voi kyllä käyttää alle 3-vuotiaillekin, kun suoja on täysin fysikaalinen. Tuo ikäraja on kuulemma purteloissa sen takia, että vanhemmat tajuaisivat suojata alle kolmivuotiaat pääsääntöisesti vaattein ja varjossa olemalla. Mutta nyt oli joissakin uusissa aurinkorasvoissa myös erikseen maininta, että ei saisi käyttää alle puolivuotialla lapsilla, sillä voide estää vauvan normaalin hikoilun eli lämmönsäätelyn.
Joo, tuossa linkkaamassani viime vuoden aurinkorasvapostauksessa pääsin testamaan Acorellea. Hyväksi todettiin se ainakin silloin 🙂
Samanlaista ahdistusta on ilmassa täälläkin, ainakin toisinaan. Jos nyt ottaa esimerkiksi ihan auringon. Ilman sitä ei olisi elämää, mutta toisaalta se tappaa. Auringosta saa luontaisesti d-vitamiinia, mutta liiallisena ihosyövän. Ja sitä rataa, puuuh.
Mä en ole edelleenkään testannut niitä, vaikka joku lukija on niistä mulle aikaisemminkin vinkannut. Yritän muistaa viimeistään ensi kesäksi hankkia 🙂
Mulle tuli kans teini-iässä ongelmia aurinkorasvoista, kun iho tuntui vetävän niistä ihan tukkoon ja iho kukki pahasti. Toki olin sellaisessa ”finni-iässä”, mutta aurinkorasva pahensi sitä ihan selvästi. En sitten tiedä, olisiko saman aiheuttanut mikä vain aurinkorasva, sillä kalvonhan ne iholle tekevät.
Acorellen suojageelistä ei ole kokemusta, mutta ruiskutettava voide meillä oli viime vuonna. Siitä tykkäsin kovasti!
Hei! Olen käyttänty biosoliksen 50 kertoimista voidemaista aurinkorasvaa. Onko sinulla vinkkejä kuinka saada pestyä se rasva helposti pois iholta?
Moikka! Mulla ei valitettavasti ole mitään vinkkejä aurinkorasvan pesuun iholta. Itselläni on riittänyt ihan vain normi pesu. Olisikohan sillä merkitystä, että käytän aina pesusientä?