Kansainvälinen Vaatevallankumous-tapahtuma on taas täällä. Varsinainen päivä järjestetään sunnuntaina 24. huhtikuuta, mikä on bangladeshilaisen Rana Plaza -ompelutehtaan romahduksen vuosipäivänä. Tehtaassa valmistettiin vaatteita useille kansainvälisille vaatebrändeille. Romahduksessa kuoli yli 1100 työntekijää ja noin 2500 loukkaantui. Vaatevallankumous-tapahtumia järjestetään koko ensi viikko.

Vaatevallankumouksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, ketkä tekevät vaatteesi ja minkälaisissa olosuhteissa he työskentelevät. Se kannustaa myös vaate- ja tekstiiliteollisuutta avoimuuteen siitä, minkälaisen matkan vaate kulkee ennen kuluttajan päälle päätymistä. Samalla vaatevalmistajat saavat mahdollisuuden kertoa edistysaskeleistaan eettisyydessä sekä linjauksista, joilla pyritään parempaan.

Mä lähdin kampanjaan mukaan avaamalla oman vaatekaappini arvioitavaksi vaatevalmentaja Outi Pakariselle. Outi on valmennushommien lisäksi kotimaisen ja lähituotantona vaatteita valmistavan Kude Design -vaatemerkin perustaja, joka kapinoi kertakäyttömuotia vastaan. Garderobin avaaminen jännitti, sillä vaikka pyrinkin noudattamaan omaa arvomaailmaani myös ylläni olevissa vaatteissa, ei se ole helppoa. Ekologisuus ja eettisyys ovat niin monisyisiä juttuja, että kaikkien asioiden huomioonottaminen tuntuu ihan mahdottomalta. Ja sitten kun välillä vain rakastun vaatteeseen niin, että meinaan unohtaa kaiken muun.

Outi on ihan samaa mieltä, että kinkkistä se on. Mutta mahdollista, pala kerrallaan. Tässä koostettuna Outin vinkit siihen, miten omasta vaatekaapistaan saa ekologisemman ja eettisemmän:

1. Ole rohkea ja palauta vaatteille niiden arvo. Suomessa pukeutuminen koetaan monesti pinnallisena, vaikka se on syvä osa meitä ja ympäröivää kulttuuria. Pukeutumisesta ja sillä itsensä ilmaisemisesta saa nauttia. Siitä pitäisi nauttia – silloin vaatteet saisivat ansaitsemansa arvon. Unohda trendit ja satsaa tyyliin. Arvosta laadukasta työnjälkeä, materiaaleja ja avointa tuotantoketjua.

2. Käytä vaatteitasi. Kun olet jonkun vaatteen hankkinut, ekologisinta on käyttää sitä kaapissa roikuttamisen sijaan. Jos kaapissasi muhii käyttämättömiä vaatteita, mieti miksi niin on käynyt. Näin osaat välttää virheen tulevaisuudessa. Sen jälkeen käy vaatekaappiasi läpi käyttämättömän vaatteen kanssa ja mieti sen ympärille muutamia asukokonaisuuksia. Näin vaate pääse siihen, mihin se on tehty: käyttöön. Vääränkokoiset vaatteet anna suosiolla eteenpäin.

3. Osta vain vaatteita, joiden tiedät olevan niitä oikeita. Olit sitten ostoksilla kirpputorilla tai kaupassa, osta vain sellaista, jonka tiedät varmasti päätyvän käyttöön. Älä siis tyydy, vaan hanki vaatteita, joita todella rakastat. Ekologisuudelta murenee pohja, jos ostat ekologisia tuotteita, mutta et koskaan käytä niitä. Loppupeleissä ekologisinta on hankkia itselleen mielekkäitä vaatteita, jotka rakastat puhki.

4. Valitse itsellesi tärkein asia. Suomalaisomisteisuus, luomumateriaalit, avoin tuotantoketju, ekot värjäysaineet, työntekijöiden työolosuhteet ja palkat, kierrätys, kuljetukset, lähituotanto… Eettisyyteen ja ekologisuuteen vaikuttaa niin moni asia, joten kannattaa valita itselle se merkityksellinen ja tärkein asia, jota ainakin tahtoo kannattaa.

5. Tsekkaa valmistusmaa. Vaikka Suomessa tehtyjä vaatteitakin onneksi edelleen löytyy, haasteena on, että kaikkia vaatteita ei voida tehdä Suomessa. Ihan jo siksikin, että täällä on enää vähän ammattitaitoista tuotantohenkilökuntaa jäljellä. Pääsääntöisesti voi luottaa tuotannon olevan eettisesti ok, jos tuote on tehty Euroopassa, vaikka esimerkiksi Turkin vaateteollisuudesta parannettavaa toki löytyy.

6. Muista, että ostamalla äänestät yritystä ja sen arvoja. Ostopäätös on aina myös tapa, jolla näytät kannattavasi yrityksen toimintatapoja ja arvoja. Jotkut vaatevalmistajat luovat ekomallistoja, joiden ostaminen voi tuntua hyvältä. Mutta ostamalla äänestät yrityksen toimintaa kokonaisuutena, et vain sitä ekomallistoa. Ostamalla tai ostamatta jättämisellä äänestät tuotteen lisäksi yrityksen koko tuotantoprosessia tai vaikka sitä, mihin maahan yritys maksaa veronsa.

7. Palanenkin suomalaisuutta on todennäköisesti hyvä. Aina ei löydy made in Finland -vaatetta, mutta ei hätää. Vaikka monen suomalaisen yrityksen tuotanto on siirtynyt ulkomaille, pääkonttori sijaitsee monesti vielä Suomessa. Tällöin yritys mitä luultavammin noudattaa suomalaisia arvoja. Kuluttajan on myös helpompi vaikuttaa suomalaisen yrityksen toimintaan ja osoittaa olevansa kiinnostunut esimerkiksi siitä, kuka, missä ja millä palkalla on ommellut takin sivusauman. Ja vaikka yrityksen tuotanto olisi ulkomailla, yleensä brändin tukeminen työllistää kuitenkin useita suomalaisia työntekijöitä suunnittelijoista kaavoittajiin ja markkinoinnista myyntiin.

8. Korjaa, muokkaa ja uudista. Vaihda rämä vetoketju, pienennä isoksi jäänyt hame, ompele ratkenneet kainalot ja lyhennä liian pitkät housulahkeet. Jos et osaa itse, vie ompelijalle. Monet ompelimot myös muodistavat vanhoja vaatteita tähän päivään.

9. Hanki vain vaatteita, joista jaksat pitää huolta. Vaatteiden pesuohjeissa voi olla yllätyksiä. Joku vaate suositellaan pestäväksi käsin – onko sinulla aikaa tai halua sellaiseen? Kuivapesun vaativa vaate ei ehkä ole se kätevin vaikka pikkulapsiperheessä. Ryppyinen kauluspaita ei näytä hyvältä, mutta onko sinulla aikaa joka pesun jälkeen silittää? Villavaatteet ovat ihania ja kestäviä, joten muista pitää niistä hyvää huolta. Tuuleta tarvittaessa ja poista nypyt käsin, nyppyleikkurilla tai partahöylällä (ja ole varovainen sitä tehdessäsi).

10. Ja kun huollat, tee se ympäristöä miettien. Vaatteiden isoin ympäristövaikutus tulee niiden huollosta. Yleensä vaatteita pestään liian usein, mikä tietenkin kuluttaa vaatetta ja energiaa ihan turhaan. Monesti tuuletuskin riittää. Pese täysiä koneellisia ja käytä ekologisia pesuaineita. Muista myös huoltaa kenkäsi. Lähiömutsin suosittu pyykinpesupostaus kannattaa lukaista. Se vinkkaa muun muassa, miten kiehuvan kuumalla vedellä saa irti mustikkatahrat, miten kakkatahrat kaikkoavat auringossa ja kuinka keittiön ruokakaapeista löytyvät oikeasti todella toimivat pyykinpesuapurit.

Minkälaisen tuomion mun vaatekaappini sai? Kaikki kaapissani olevat vaatteet ovat käytössä, vaikka pari juhlamekkoa pääsee ulkoilemaan harvemmin. Sieltä löytyy käytettynä ostettuja vaatteita ja suomalaisia merkkejä. Osa vaatteista on myös tehty Suomessa. Outi iloitsi, että vaatekaappini on selkeästi koottu tarkkaan ja vaatteita arvostaen. Mä odotin saavani vähän noottia rakkaudestani Marimekkoon, mutta Outi antoi rakkaudelleni lempeän hyväksyntänsä. Vaikka tuotantoa on siirretty ulkomaille, työllistän myös suomalaisia. Marimekkolaiseni ovat myös aktiivisessa käytössä. Outi myös kehui, että selvästi huollan vaatteitani. Vaatteita arvostava säilytyksin sai plussaa. Eli hyvin arvosanoin taisi kaappini selviytyä.

Täytyy kuitenkin itseäni ripittää siitä, että viime vuosina vaatekaapissani on ollut paljon trafiikkia etenkin ulospäin. Äitiytyminen on muuttanut (osittain myös omasta tahdostani riippumatta) tyyliäni ja kroppani ulkomuotoa, joten esimerkiksi ennen niin rakkaat vintagemekkoni ovat pääosin lähteneet uusiin koteihin. Pesen vaatteita varmasti myös liian usein, enkä aina voi edes syyttää lapsiperhearjen sotkuja. Jotenkin vain mukamas tuntuu, että tuulettaminen ei riitä. Villavaatteita saisin myös huoltaa useammin. Nytkin olin jo heittämässä lempparimerinovillasukkiani roskikseen, kunnes päätin Outin innoittamana näyttää niille nukkaleikkuria. Niistähän tuli kuin uudet!

Sinäkin voit osallistua Vaatevallankumoukseen pukemalla vaatteen päällesi nurinpäin, ottamalla itsestäsi kuvan ja jakamassa sen jollain somekanavalla hastageilla #whomademyclothes ja #vaatevallankumous. Lähetä kuvasi myös vaatteen valmistajalle ja kysy, kuka vaatteen on tehnyt. Vaatevallankumoukseen sivuilta sekä Facebookista löytyvät tarkemmat tiedot sekä Vaatevallankumoukseen liittyvät tapahtumat.

Jaa