Nurkassa säksättää jykevä kone, johon kulkee lankaa jättimäisiltä rullilta. Langat kiemurtelevat metalliseen koneistoon ja siitä neulojen kautta paininjalan alla olevaan puuvillaneulokseen. Ompelija ohjailee neulosta tottunein liikkein, ja kone näyttää kuin virkkaavan neuloksen reunaan pitsiä. Näin luodaan pohjalaisen laamapaidan kaula-aukkoon sen perinteinen nauhakuja.
Pääsin joulukuisella Pohjanmaan-reissullamme kurkkaamaan Star Trikoon tehtaaseen Vaasassa. Lähiömutsin lukija nimittäin vinkkasi mulle, että lapsuusmaisemissani tehdään vaatteita, jotka näyttävät ihan minulta. Ja ihan totta, pienen perheyrityksen tuotteet ovat tosiaan juuri sitä, mitä arvostan: nostalgisia, ajattomia, luonnonmateriaaleista valmistettuja ja tehty täällä Suomessa ihan neuloksen valmistuksesta lähtien. Ne ovat myös sillä juuri sopivalla tavalla mummoja, mikä vetoaa tällaiseen urbaaniin marttailijaan. Kiitos siis sinulle lukija, että yhdistit mut ja laamapaidat!
Laamapaita on varmasti tuttu lähes jokaiselle itseäni vähän vanhemmalle suomalaiselle. Toiselle se on se ällötys, joka jok’ikisenä jouluna paljastui paketista ja joka oli pakko kiskoa aluspaidaksi hiihtokisoihin. Toisille se oli ja yhä on iholla mukavalta tuntuva lämpöinen paita, joka päällä kehtaa lähteä vaikka kylille pyörimään. Kuten vaikka laamapaitoihin hiljan hullaantunut Riikka hiihtolomahabituksellaan näyttää! Itse en laamapaitaan muista törmänneeni ennen tätä, mutta 70-luvulla hippinuoruutensa eläneille vanhemmilleni se on kulttiklassikko. Isillänikin on kuulemma ollut oma laamapaitansa, joka yhdistettiin kuluneeseen farkkuun, leveisiin lahkeisiin ja jykeviin nahkakenkiin.
Laamapaidan historia vie kuitenkin paljon pidemmälle kuin vanhempieni liehuvalahkeisiin nuoruusvuosiin. Laamapaita kehitettiin jo 1800-luvulla Saksassa, jossa lääkäri Johann Heirich Lahmann tahtoi kehitellä vaatemateriaalin, joka kestäisi vuosien käyttöä sekä pesua ja olisi joustava ja lämmin. Lopputuloksena syntyi Lahmann-neulos, jonka lämmittävyyden ja hengittävyyden salaisuus on kuitujen väliin jäävä ilma. Kun nuo nokkelat ja monikäyttöiset Lahmann-neulosvaatteet sitten löysivät tiensä Suomeen, muuntautuivat ne suomalaisten suussa laamapaidoiksi ja -housuiksi.
Laamoilla ei siis olekaan mitään tekemistä laamapaitojen kanssa, vaikka paitoja välillä luullaankin villasta tehdyiksi niiden lämmittävyyden takia. Ne ovat kuitenkin 100 prosenttista puuvillaa, ja se nostalgisin valkoinen sävy on ihan värjäämätöntä puuvillaa. Eikä neuloksen valmistuksessa muutenkaan käytetä kemiallisia viimeistelyaineita. Viime keväänä Star Trikoon asiakkailta tuli pyyntöä myös mustista laamatuotteista, joten sellaisia tehtiin. Valkoisia laamapaitoja voi näppärästi värjäillä myös kotona just sellaiseksi kuin lystää. 70-luvulla kuulemma jokainen ajanmukainen nuorisoedustaja kulki batiikkivärjätyssä laamapaidassa.
Nykyään pohjanmaalaisia laamapaitoja kaitsee maailmalle toisen polven trikootehdaslainen, Victoria Carp-Seppänen (kuva ylhäällä). Vaikka sukupolvenvaihdos on tehty jo vuosia sitten, Victorian 77-vuotias äiti on edelleen mukana toiminnassa. Hän leikkaa yli 60 vuoden kokemuksella laamavaatteiden neulokset ja pitää huolen 100-vuotiaasta ompelukoneesta – siitä, joka tekee sen kauniin ja tunnistettavan pitsin laamapaidan kaulukseen.
Kun Victorian äiti vuosikymmeniä sitten myi tuotteitaan, hän pakkasi potkukelkan kyytiin vaatteita ja lähti tarjoamaan niitä pienille vaasalaisille tukkuliikkeille. Nykyään pohjalaisilla laamapaidoilla ja -housuilla on jälleenmyyjiä ympäri Suomen ja niitä myydään myös netissä esimerkiksi täällä. Mä käyn hakemassa omani Helsingissä Hakaniemen Kauppahallista, ja ensi viikolla laitetaan täällä lähiössä catwalk kuntoon. Silloin esittelen, miten laamakaunokaiset toimivat yhdessä muiden vaatekaappini helmien kanssa. Mitenkäs luulette, että käy?
Kuvat laamapaidoista mallin päällä: Star Trikoo
Mun äitin entinen työpaikka tuo firma ja muistan joskus nuorempana käyttäneeni noita paitoja 🙂 Silloin tuo sijaitsi halpa-hallia vastapäätä siinä punatiilisessä talossa ja sielä oli tehtaanmyymälä josta muistan valinneeni paitoja kun äiti sai alennusta 🙂 pitääpäs katsoa josko noita täällä päin myytäisiin tai sitten seuraavalla pohjanmaan reissulla 🙂
Todella kiva vinkki; juuri tällaisia perusvaatteita tuntuu olevan vaikea löytää enää Suomessa valmistettuina (kalsonkeja, aluspaitoja, sukkia, jne.), ja hintakin näytti olevan ihan ok! Menevät heti hankintalistalle 🙂
Aika hauska yhteensattuma, että uusimmassa Yhteishyvässä oli just juttu toisesta suomalaisesta laamapaitoja tekevästä yrityksestä, oliskohan ollu Tam-Silk nimeltään. Kangasalla sijaitsee joka tapauksessa 🙂
Minäkin luin yhteyshyvän jutun Tam-Silkistä ja ajattelin että tässähän olis Lähiömutsille kotimaista laatutuotetta blogissa esiteltäväksi. Itsekin bongasin koko merkin vasta joku kuukausi sitten jonkun prisman alusvaatehyllyllä ja ihmettelin, että ihan suomalaista tuotantoa ja kukaan ei mainosta sitä missään! Moni varmasti suosisi suomalaista ostoskäyttäytymisessään jos vain tietäisi, mitä kaikkea täällä vielä valmistetaan! Kiitos Lähiömutsille kotimaisen osaamisen esiinnostamisesta!
Voi miten ihanan nostalgista! Laamapaita on tuttu aluspaitana mun lapsuudesta 🙂
Laamapaita oli se pakollinen paha, johon joutui joka talvi pukeutumaan. Tuskin siinä mitään vikaa varsinaisesti oli, mutta siskojen vanhat kerrastot oli aina väärän kokoisia, joko sain ne liian isoina tai jouduin käyttämään liian pieniksi, koska eihän ne niitä kulumaan saanut millään. 😀 Pitää silti ottaa uusintaharkintaan viimeistään ens talven kerrastohankintoihin. Tam-Silk on on tutumpi kaveri, mummu käyttää niiden villasilkkikerrastoja ja muistaa aina mainostaa, miten mukavia ja lämpimiä ne on.
Ai ettää, olin ihan unohtanut laamapaidat! Lapsena käytin, se oli ihan lemppari! 🙂 Kiitos tästä, nyt pitää hommata oma! 😀
Hih.. Täällä mä taas oon laamavaatteissani ;).. Se on trendiä nyt!
Kumpi näistä on nyt sitten SE oikea laamapaita? Minäkin olen kuullut laamapaidasta mutta en muista että itselläni olisi sellaista koskaan ollut. Nyt se menee ostoslistalle!
Minäkin haluan vinkata sinulle juttuaiheen. Sinä kun teet näitä asiakirjoituksia asiantuntijoineen kaikkineen niin teepäs juttu aiheesta nokkamuki! Itselle tuli täytenä yllätyksenä että sellaista ei suositella käytettäväksi. http://www.terapeija.fi/nokkamuki-hyva-idea-mietitaanpa-viela-2/
Kiitos taas vinkistä. Ehkä tässä olisi hyvä työharjoittelupaikka! 🙂
Mäkin olen käynyt siinä tehtaanmyymälässä ja myös painattamassa paitoja omalla tekstilläni 🙂 Nykyään tosiaan toiminta pienentynyt ja tilatkin muuttaneet. Tuolta tekstistä löytyy linkki laamavaatteiden myyntipaikkoihin, aika kivasti niitä saa ympäri Suomen ja myös netistä.
Mäkin olen tästä tosi innoissani! Mä kävin hakemassa omat laamavaatteeni Hakaniemen kauppahallista, jossa oli myös muun muassa suomalaisia sukkia myynnissä 🙂
Joo, mäkin huomasin sen. Niin kiva, että suomalaista osaamista ja kauniita käyttövaatteita nostetaan esiin 🙂
No ihana, että muillekin on tullut mieleen, että laamavaatteet ja Lähiömutsi ne yhteen soppii 🙂
Ai sulla on ollut kans sellainen! Miten mä en muista ollenkaan moista omistaneeni. Mua ei tosin voinut vähempää vaateasiat lapsena kiinnostaa, joten ehkä siksi 😀
Ehkä laampaita on monille kuin mulle hiihto. Pakolla sitä piti lapsena sivakoida, minkä takia harrastukseen tuli melkein parin vuosikymmenen tauko. Kunnes sitten aikuisiällä taas löysin lajin ja rakastuin!
No ihana kuulla, että tuli hyvä muistutus laamapaita-ihanuuksista 🙂
Ajaton tuote on aina trendikas 😀 Laamat ovat <3
Mun on ehkä pohjalaisena vähän puolueellista sanoa, että nämä laamapaidat ovat ne oikeat 🙂 Ne ovat valkaisemattomasta puuvillasta tehtyjä (paitsi mustat tietty värjätystä) ja pääaukon nauhakuja on uniikki ja noh, oikea 😀 Mutta tietty molemmat ovat mahtavia tuotteita ja Suomessa tehtyjä.
Ja kiitos juttutoiveesta. Mielenkiintoinen artikkeli tosiaan.
Ole hyvä, ihana kuulla, että postauksesta on hyötyä 🙂
Tamsilkin laamapaita aivan toista maata kuin alkuperäinen,ei sinne päinkään.
Olin ihan unohtanut laamapaidan.Kaytin jatkuvasti lapsena kylmilla ilmoilla ja twining- ikaisena eri varisina ja itse varjattyina.Lempparini ehdottomasti.Nyt haluaisin tilata itselleni pari kappaletta mutten tieda miten saan tilatuksi tanne Floridaan
Tarvitsen 100% puuvillaisia laamapaitoja täyspitkällä hialla ja muutenkin täyspitkiä, eikä semmoiosia napaan asti töpöjä. Myyttekö sellaisia, mitä maksaa. Olen 84 v. ja lähes koko elämäni pitänyt laamapaitaa, yätä päivää. Ai niin, pääntiessä saisi olla se nauha, kun ne kuitenkin pesussa venyy.