Postaus sisältää saatuja palveluita sekä alekoodeja

Mä olen siitä vähän vinksahtanut ihminen, että tykkään siivota. On ihanaa rauhassa jynssätä, puunata ja aivotyöläisenä nähdä konkreettisesti tekemisensä jäljen. Siivouspäivinä laitan kaiuttimista soimaan lattareita ja annan tanssien lialle kyytiä. Siivoaminen – ja etenkin silittäminen – toimii mulle myös meditatiivisena kokemuksena. Jynssäämisensä ohessa aivojen suhina tasaantuu ja ajatukset lähtevät vaeltelemaan yllätyksellisiin suuntiin.

No kuinka usein mulla on nykyelossa aikaa tällaiseen meditatiiviseen siivoukseen? Oottakaas kun mietin. Öö, ei koskaan. Välillä kodin nurkat tuntuvat niin röynäisiltä, että mieluummin huitelee pitkin kyliä kuin kömpii sonnan keskellä kotona. Lasten kanssa siivoaminen on hauskaa, ainakin välillä, mutta hei ihan oikeasti, sitä meditatiivisuutta siinä ei ole mukana pätkääkään. Oltiinkin miehen kanssa mietitty, että kun aikaa on niin vähän, satsataan se rauhoittumisaika vaikka perheen kanssa retkeilyyn mieluummin kuin siivoamiseen. Joku muu saisi meditoida mopin kanssa meidän puolestamme.

Osuikin varsin hyvään saumaan, kun heinäkuussa lanseeratun startup-siivouspalvelun, Freskan, taustajengi otti muhun yhteyttä oravannahkakauppoja tarjoten. Muhun tepsi heidän rento asenteensa sekä ajatuksensa siivouspalvelusta, joka on toimiva, yksinkertainen ja helposti netin kautta tilattavissa. Freska on siis verkkopalvelu, joka välittää pieniä yksityisyrittäjänä toimivia siivoojia asiakkaille. Vakuutuin siitä, miten he lupaavat pitää asiakkaiden lisäksi hyvää huolta siivoojistaan. Mukavan lisänsä toimintaan tuo myös se, että Freska lahjoittaa jokaisesta siivouksesta 50 senttiä Itämeren hyväksi ja käyttää siivouksessa suomalaisia ja ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Lätkäisimme siis oravannahat tiskiin, vaikka freskalaisille kerroin olevani vähän skeptinen. Me nimittäin kokeilimme siivoojaa pari vuotta sitten, kun aloitin täyspäiväisesti työt esikoisen perhevapaiden jälkeen. Valitsimme siivousfirman ystävän suosituksella, joten sen pähkimiseen ei mennyt aikaa. Mutta muuten projekti oli kankea. Pyydettiin tarjousta, siivouspalvelun joku tyyppi kävi tekemässä kodistamme arvion, täytimme monimutkaisia lomakkeita ja sitten puhelimitse säädettiin hintaa, sopivaa siivousaikaa ja mitä haluamme siivoojan tekevän. Ja kun siivooja sitten lopulta kaiken vääntämisen jälkeen kävi, mä en melkoisen tarkkana siivouspirkkona ollut työnjälkeen ollenkaan tyytyväinen. Kotitalousvähennyksenkin unohdin verotuksessa tehdä.

Mutta miten pärjäsi Freska? Ensimmäisenä menin varamaan meille aikaa. Olin varautunut pitkiin ja kryptisiin lomakkeisiin, mutta vielä mitä. Ensin naputin postinumeromme ja sen jälkeen valitsin asuntomme koon. Siinä se! Sen jälkeen pääsinkin jo valitsemaan sopivaa aikaa siivoukselle. Jos et usko, testaa vaikka itse täällä. Palvelu toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Turun huudeilla ja ensi viikolla myös Tampereella. Samassa voi myös valita lisäpalveluita, kuten ikkunoidenpesun tai vaikka silityksen. Tulevaisuudessa varaussysteemi tulee vielä entisestään helpottumaan, kun asiakkaille rakennetaan omat profiilit, joiden kautta omien tilauksien extrapalveluita, aikataulumuutoksia ja sen sellaisia voi helposti muutella. Ja mun toivoma Freska-sovellus älypuhelimiinkin on kuulemma tulossa.

Siivouksen hinnankin näkee heti varausvaiheessa. Varausohjelma kun laskee asunnon koon ja mahdollisten lisäpalveluiden perusteella siivoukselle arvioidun keston. Meidän 56 neliöisessä kaksiossa arvioaika oli 3 tuntia. Siivouksen hinta on aina viikonpäivästä tai kellonajasta riippumatta 34 euroa tunti, mikä tekee kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70 euroa tunnilta. Kerran kuussa tehty kunnon jynssäys maksaisikin meille lopulta vain 56,10 euroa. Se on paljon vähemmän kuin monet käyttävät kuukaudessa kampaajaan! Nyt alkuun kyllä otimme ikkunanpesua ja roskakaapin siivousta lisänä tuohon kunnon perussiivoukseen, mutta silti. Ja ettei se kotitalousvähennys jää hakematta, Freska lähettää aina vuodenvaihteessa automaattisesti yhteenvedon ostetuista palveluista verottajaa varten. Ja tietty ohjeetkin, miten sitä kotitalousvähennystä voi hyödyntää.

Meidän vakkarisiivoojaksemme valikoitui Robert, joka osoittautui valtavan ystävälliseksi herrasmieheksi. Sinä aikana, kun esittelin hänelle meidän kodin, hän oli ehtinyt jo voittaa ujostelevalta kuopukselta useamman hymyn. Jätinkin kotimme Robertin vastuulle hyvillä mielin. Oli mielenkiintoista huomata, miten siivous vaikutti omaan mielentilaan jo paria päivää ennen kuin Robertia varten kaivettiin edes siivouskaapista imuri ja moppi esiin. Kun tiesi tulossa olevasta siivoojasta, mieltä painamasta ja kuormittamasta hävisi kymmenittäin pikkuhommia ja muistettavia asioita. Joku muu hoitaa ne. Mies oli Freskasta enemmän innoissaan kuin ehkä mistään blogini yhteistyöstä aikaisemmin.

Ensimmäisen Robertille ulkoistamamme siivouspäivän mä vietin osittain perheen kanssa kaupungilla, osittain töitä kahviloiden pöydissä naputtaen. Oli perjantai, ja pelkästään ajatus viikonlopusta siistissä kodissa tuntui hykerryttävältä. Kotimatkalla ostin nipun tulppaaneita, mikä jäi tällä kertaa ainoaksi tehtäväkseni siivouspäivän aikana.

Kotiin saapuessa oli jo pimeää, joten en varsinaisesti nähnyt mitään, mutta sen tunsi heti. Heti oven avatessa vastaan tuli raikkaus. Ja vaikka valotkin laittoi päälle, ei ihan heti oikein osannut sanoa, miten kodin tunnelma oli voinut muuttua niin paljon. Joo, lattiat oli imuroitu, matot tuuletettu ja lattiat pesty. Vessassa kiilsi ja seinätkin oli hinkattu puhtaiksi. Ah ja ikkunat, niitä ei enää peitä harmaa töhnä! Mutta siinä oli jotain enemmänkin. Kuljimme perheen kanssa pitkin poikin kotia, ja mun oli pakko ottaa muutama iloloikka! Miten ihanan siisti, raikas ja freesi koti!

Aloimme vasta myöhemmin bongailla, mitä kaikkea Robert oli siivonnut. Vessan valokatkaisijan ympäristö – täähän oli ennen ihan musta lasten tahmatassujen jäljiltä! Uunin ja mikron ympäristö – ihan kuin ne olisivat uusia, mutta ne onkin vain taidettu kunnolla pestä. Pyykinpesukoneen luukku kiilsi sisäpuoleltakin. Sohvatyynyt olivat ojossa. Ja jos olisimme vain muistaneet jättää puhtaat lakanat sängyille, olisi Robert vaihtanut nekin. Ensi kerralla sitten. Löysin kyllä muutamia pieniä puutteita – leivänpaahdin oli töhnänen, vessanpytyn jalka oli huolimattomasti pesty ja jotain muuta tällaista – mutta jo olisi ihme, jos mun ylivirittynyt siivousnenäni ei jotain puutteita haistaisi.

Vaikka pienessä kodissa joudumme imuroimaan harva se päivä ainakin eteisen ja keittiön, nyt yleissiisteys tuntui pysyvän kauemmin. Ja on ihan hurjan vapauttavaa tietää, että vajaan kuukauden päästä Robert taas tulee. Se saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta tieto Robertin siivouspäivästä oikeasti keventää ruuhkavuosikaahailijan to do -listan painoa enemmän kuin uskalsin toivoa. Muutaman viikon päästä viimeistään joku taas pyyhkii pölyt, pesee suihkuseinän ja saa vietyä kerralla kaikki erilaiset roskat kierrätykseen. Ja mun tehtäväkseni jää ostaa vain nippu kukkia.

Jos sellainen kuulostaisi sinustakin hyvältä siivouspäivältä, tässä pari alekoodia käytettäväksi Freskalle. Kertasiivouksen ostaja saa 20 euron alennuksen koodilla TESTI. Säännöllisen siivouksen ostajalle taas ensimmäinen siivous on ilmainen koodilla SAANNOLLINEN.

Jaa