1. Että aina halutessaan saisi päälle fiiliksen kuin olisi perjantai. Tiedättehän, sellaisen kuplivan odottavaisen. Sillä onhan se epäreilua, että esimerkiksi näin vanhempainvapaalla ollessa ja vuorotyöläisen kanssa elellessä päivillä ei lopulta ole väliä, ja fiilis tulee vain siitä, mitä kalenterissa lukee. No oli miten oli, ainakin aina pitäisi olla aikaa rauhassa syötyyn kunnon aamupalaan.

2. Että myös kotona töitään tekevän työetuihin kuuluisi IT-tuki. Tai ainakin tulostinkuiskaaja, joka saa takkuavan mustan rakkineen toimivaan halauksellaan. Meinaa nimittäin kupoli haljeta, kun printteri alkaa vilkuttaa punaista juuri silloin, kun on viimeinen päivä lähettää kirjanpitopaperit tai kun juhlia varten suunniteltu suuri koristespektaakkeli on kiinni printterin mielentilasta.

3. Että joku päivä vielä matkustan ainakin Meksikoon, Tanskaan, Kroatiaan, Vietnamiin, Japaniin, Islantiin ja Italiaan.

4. Että saisin joka päivä pyyhkiä itseni juuri pesusta tulleeseen pyyhkeeseen ja nukahtaa juuri vaihdettuihin lakanoihin. Tämä tahtotila sisältää myös oletuksen siitä, että joku muu hoitaa pyykkäämisen ja että maapallo ei ole moisesta luksushaihattelusta millänsäkään.

5. Että lantionpohjalihakset ja muutenkin paikat siellä niin olisivat aina kuin ei-synnyttäneellä.

6. Että talviaikaan lasten kanssa ulos lähteäkseen ei tarvitsisi pukea laskelmieni mukaan tasan 20 erilaista vaatekappaletta. Plus ne omat vaatteet. Ja kantoväline. Ja mahdollisesti vaunujen hakeminen pyörävarastosta. Lisäksi tahdon, että kukaan kuraloskainen otus ei takaisin sisälle tultaessa marise sitä, että ei jaksa kävellä niitä tasan neljää kerrosta ylös.

7. Että voisi joskus tehdä spontaanisti asioita. Kuten nukkua päikkärit, harrastaa seksiä, juoda päiväskumpat tai jukoliste, käydä vessassa.

8. Että koskaan jääkaappia avatessaan ei joutuisi toteamaan, että kahvimaito on loppu.

9. Että bodypumpissa ihmiset laittaisivat steppilaudan oikean kulman maassa olevien merkkien kohdalle. Näin toimittaessa ei tarvitsisi tehdä esimerkiksi askelkyykkyjä takana jumppailevan tyypin sylissä.

10. Että kaupoissa ei myytäisi muovista tai jostain muusta epämukavasta ja huonosti kulutusta kestävästä materiaalista valmistettuja vaatteita. Muovisuuteen poikkeuksena tekniset sporttailuvaatteet. Epämukavista materiaaleista tuli mieleen myös lankakätköni, jonne olen joskus hamstrannut kökköjä lankoja. Tahdon, että niiden tilalle ilmestyy unelmapehmeitä ja superlaadukkaita luonnonmateriaaleista valmistettuja lankoja.

11. Että koskaan en huomaisi vasta ennen saunavuoroa, että saunakaljaa ei ole laitettu kylmenemään. Tässä iässä alkaa tajuta, että elämä on ihan liian lyhyt taskulämpöisiin kaljoihin.

12. Että kukaan ei pitäisi ruuhkaisessa julkisessa liikennevälineessä laukkuaan viereisellä penkillä, menisi uimaan altaaseen ilman peseytymistä tai pakottaisi lähellä oleviaan – etenkään lapsia – hengittämään röökinsä katkuja. Ainakin voisivat olla vähemmän pölmistyneitä, kun näistä asioista heille huomautan.

13. Että jalkojen alla voisi aina olla auringon lämmittämä puulattia. Myös auringon lämmittämä hiekka käy. Tai räsymatto. Kunhan on auringon lämmittämä.

14. Että ymmärrätte minun pitävän myös talvesta ja ylipäätään vuodenajoista. Mutta villasukkavarpaani ovat toista mieltä. Ne tahtovat jo lämpöä ja aurinkoa.

15. Että saisin lisää tunteja vuorokauteen. Niinä tunteina tekisin koneella pikselöitymässä olevista valokuvista kuvakirjoja, nukkuisin pidempiä yöunia, kässämuijailisin enemmän ja laittaisin haaveprojektit tulille. Niin ja katsoisin putkeen monta jaksoa Game of Thronesia.

16. Että juusto ei olisi niin hekumallisen hyvää, jotta voisin jättää sen surutta pois ruokavaliostani.

17. Että voisin pienistä kodin neliöstä ja tarpeen puuttumisesta huolimatta omistaa useita erilaisia astiasarjoja ja söpöjä parittomia kirpputoriastialöytöjä.

18. Että sietäisin huonoa asiakaspalvelua paremmin. Harmittaa pilata päivänsä sillä, että jollakin muulla on pää perseessä. Voisin myös halutessani harkita tarkasti, alanko kouluttaa niitä huonoja asiakaspalvelijoita työhönsä. Kun ei sen asiakkaana pitäisi olla minun hommani, ja yleensä myös seuralaisiani alkaa nolottaa.

19. Että joskus vielä kirjoitan ne mielessä muhivat kirjat, ääninäyttelen lastenelokuvissa ja kudon maton.

20. Että muistaisin ne kaikki nokkelat tahtotilani, joita pyörittelin mielessäni imettäessäni vauvaa viime yönä kello 02.14, kun olin juuri saanut tietää vastaanottaneeni haasteen tällaisen listan väsäämiseen Project Maman Katjalta.

Katjaa inspiroineen Markus Kajon lisäksi vastaavan listan ovat väsännyt ainakin Valeäiti. Nyt on sun vuorosi!

Jaa