Tänään ovat kasassa ne raskausviikot ja muutamat päivä päälle, jotka saivat aikoinaan esikoisen mielestä riittää kohdussa majailuun. Jos tämä raskaus toistaisi samaa kaavaa, tänään iltakymmenen jälkeen losahtasivat lapsivedet. Neljältä tulevana yönä meillä olisi jo vauva.

Mä olen koko raskauden pitänyt rajana sitä, että kunhan selviän syyskuuhun. Kunhan siihen asti vauva pysyy kohdussa. Nyt ollaankin jo hyvillä raskausviikoilla, eikä vauvalla olisi todennäköisesti syntyessään hengenhätää. Minime oli teräsvauva, jota ei varoituksista huolimatta viety heti syntyessään teholle. Ei hän tarvinnut edes nenämahaletkua.

Mutta ensimmäinen yö meni sitten kuitenkin varmuudeksi tarkkailussa, mikä oli iso kolaus meidän välisen suhteen luomiselle. Vierihoito sai takapakkia myös valohoidosta, johon pieni joutui keltaisuuden takia muutaman päivän ikäisenä. Hän oli siinä ihan vieressä, mutta ei kuitenkaan sylissäni. Oman maitoni nousua ei voitu odottaa, mikä ajoi pumppaus-pullo-rinta -kierteeseen. Pääsimme pelkkään rinnalta imettämiseen kuukauden säätämisen jälkeen. Jouduimme ravata alkuun ylimääräisissä tarkastuksissa, vaikka kaikki olikin onneksi kunnossa.

Myöhemmin olen vasta tajunnut, että ennenaikaisuudella saattoi olla tekemistä myös esimerkiksi itkuisuudessa sekä vatsavaivoissa. Herkkä suolisto kun ei ollut vielä valmiina edes äidinmaitoon. Olen myös miettinyt, että olisiko esikoinen ollut niin suuritarpeinen vauva, jos alku ei olisi ollut ihan niin shokeeraava.

Siksi toivonkin, että vaikka hengenhätää ei kohdussa asuvalla tyypillä enää syntyessään olisi, hän saisi elämälleen vähän siskoaan lempeämmän alun. Ja samaa lempeää alkua toivon myös itselleni ja miehelle, etenkin kun nyt rakastettavana ja hoidettavana on vauvan lisäksi myös kaksivuotias.

Eilen jännitystä lisäsi se, että suihkun jälkeen päädyin googlaamaan kuvauksia limatulpasta. Siis siitä limaisesta mönjäklöntistä, joka irtoaa kohdunsuulta ennen synnytystä. Se joko oli sitä tai sitten ei. Onneksi limatulpan irtoaminen ei aina tarkoita välitöntä synnytyksen käynnistymistä, vaan vauvaa voidaan odottaa saapuvaksi vasta päivien, jopa parin viikon kuluttua. Ja se pari viikkoa olisi enemmän kuin koskaan uskalsin toivoa raskausviikkoja kertyväksi.

Jaa