Tiedättehän erilaiset kansanuskomukset lapsen sukupuolen määrittelystä raskausaikana? Että esimerkiksi odottavan äidin vatsan muodosta, mahdollisesta vatsaan piirtyvästä raskausviivasta ja närästyksen voimakkuudesta voidaan tehdä päätelmiä syntymättömän lapsen sukupuolesta. Lempparini näistä uskomuksista on ehkä se, jossa sanotaan tytön pilaavan äitinsä kauneuden, minkä takia nainen voi raskausaikana huonosti, saa kukkivan ihon ja kerryttää valtavasti kiloja, kun poika taas saa äitinsä hehkumaan kauneutta.

Odottaessani Minimetä, kaikki arvelivat kohdussa majailevan pojan. Vatsa oli napakka pakkaus, joka ei näkynyt taaksepäin. Kilojaan ei kertynyt valtavasti. Neuvolan terkkarikin totesi vatsaani selvästi piirtyneestä linea negrasta, että vanhan kansan mukaan poika on tulossa. Toisaalta mua ei närästänyt, enkä myöskään kokenut oloani mitenkään hehkeäksi. Ja tunsin koko ajan selvästi kantavani tyttöä.

Tässä raskaudessa eteeni tuli uusi uskomus sikiön sukupuolesta ollessani toisella äitiysneuvolakäynnillä. Terveydenhoitaja kuunteli sikiön sykkeitä vakavan tarkkaavaisena ja hetkeksi ehdin jo säikähtää. Sykkeet kun kuulostivat omaan korvaani vaimeilta siihen jytinälaukkaan verrattuna, jota edellisessä raskaudessa olin tottunut kuulemaan. Onneksi kaikki oli hyvin, ja terkkari arveli myhäillen tietävänsä, kumpaa sukupuolta vauva on. Ja mä olin, että mitähä.

Terveydenhoitaja kertoi kuulleensa kokeneelta kollegaltaan teorian, jonka mukaan sikiön sykkeistä pystyy ennustamaan tulevan vauvan sukupuolen. Ja että hänkin on sen jälkeen tarkkaillut sykkeitä sillä korvalla ja huomannut siinä olevan perää. Toki terkkari muistutti, että nämä ovat vain näitä hauskoja uskomuksia, eikä niissä ole mitään tieteellistä tai todenperäistä.

Koska tämä hullunkurinen nippelitieto kiinnosti, surffailin sen perässä tovin keskustelupalstoilla. Ja kappas, kyseessä ei ollutkaan mikään uusi trivia, vaan sykkeistä ennustaminen on vanha juttu. Itseltäni se oli vain mennyt ohi. Legendan mukaan tyttöön viittaa yli 150 menevät sykkeet, poikaan sen alle. Vaikka tokihan sen jokainen tajuaa, että sikiön sykkeet voivat olla totaalisen erilaiset nukkuessa tai kesken potkupallomatsin. Joku kommentoikin, että oli joutunut olemaan tarkkailussa raskausaikana, ja monitoreista pystyi seuraamaan, miten sikiön sykkeet vaihtelivat päivän aikana 120–190 välillä.

Tällaiset ennustukset ovat kuitenkin odottavalle mutsille yhtä hauskaa hupia kuin rakkaushoroskooppien lukeminen työkavereiden kanssa ääneen kahvitunnilla. Niinpä tarkistin, mitkä lukemat neuvolakorttiin oli kirjattu. Vaikka ihmettelin vaimeata pumputusta, sykkeet olivat 155. Eli täysin identtiset siskonsa sykkeisiin samaisilla viikoilla. Syke-ennuste povaa siis tyttöä.

Ja kun leikkiin lähdettiin, katsotaan myös muut. Vatsan muodosta on vielä ehkä hankala ennustaa, mutta keissistä näyttäisi olevan tulossa tiukasti etupainotteinen paketti tälläkin kertaa. Poika siis. Linea negraa ei ole vielä piirtynyt, mutta se saattaa hyvinkin olla tulossa. Fifty-fifty. Närästystä ei ole vielä, eikä toivoakseni tulekaan vaivoikseni. Fifty-fifty. Alun pahoinvoinnin jälkeen olen päässyt toiselle raskauskolmennekselle, joka tällä kertaa todellakin on niin auvoisa ja ihana kuin jossain raskausopuksissa lupaillaan. Tunnen oloni jopa hehkeäksi, joten erittäin vahva poikkeus ensimmäiseen raskauteen ja vanhan kansan ennusteen mukaan merkki pojasta. Tosin alun oksentaminen saattaa kumota magian tämän hehkeysuskomuksen ympärillä. Fifty-fifty siis.

Mitenkäs te, oletteko huvittaneet itseänne näillä uskomuksilla? Pitivätkö povaukset paikkansa?

Jaa