Kirjoittaessani toisesta raskausviikosta, eli the sutinointiviikosta, sain olla tarkkana. Pyörittelin yhden kappaleen postausta kauemmin kuin monia pidempiä avautumisia, ja päädyin lopulta muokkaamaan alkuperäisen päiväkirjamerkintäni kokonaan uusiksi. Pyrin häivyttämään ensimmäisestä yrityskierrosta raskaaksi tulemisen jonnekin niin kauas, että sitä ei hokaisi tekstistä poimia muuta kuin hakemalla ja lankoja yhteen vetämällä. 

Mutta langat osattiin yhdistellä heti. Ja nyt kun myönnän ihan omassa postauksessaan tulleeni nopeasti raskaaksi, pelkään saavani kävijärynnäkön Vauvan keskustelupalstojen vihaisilta anonyymeiltä. Sillä tästä asiasta ei oikein saisi puhua. Se loukkaa niitä, jotka ovat toivoneet lasta vuositolkulla siinä onnistuen tai onnistumatta. Ja se aiheuttaa kinkkisiä tilanteita varmasti suuntaan ja toiseen.

Hedelmällisyydellä lesoilu on noloa, sivistymätöntä ja lyhytkatseista. Mutta se on eriasia kuin puhdas iloitseminen siitä, että raskauden onni osui omalla kohdalle nopeasti. Mä en kuitenkaan ole asiaa juhlinut ja hämmästellyt kuin sellaisten ihmisten kanssa, joiden tiedän olevan yhtä onnekkaita paskiaisia. Kun joku on kysynyt, kuinka kauan yritimme, olen ihmisestä riippuen vastaillut jotain ympäripyöreätä, vitsaillut emakkokropastani tai kertonut ihan suoraan, että ihan älyttömällä tsäkällä syöttiin napattiin heti kiinni.

Jos asiasta on kysynyt henkilö, jonka tiedän itse kärsineen lapsettomuudesta, olen kiehnannut paikoillani vaivautuneena ja yrittänyt ohittaa koko kysymyksen. Koska en tahdo loukata. En tahdo joutua siihen hölmöön tilanteeseen, johon 2. raskausviikko -postauksen kommenttiosiossakin tunnuin päätyneen. En tahdo joutua pyytämään anteeksi raskauttani, koska se ei varmaan ole sitä, mitä toinenkaan osapuoli hakee. Mutta jostain syystä itselleni tulee syyllinen olo, sellainen, että pitäisi pyytää anteeksi.

Kun aloimme toivoa toista lasta, olin jo henkisesti valmistautunut siihen, että mitään ei tapahdu. Itselläni oli outo tunne siitä, että jos ensimmäinen saapui elämäämme pyytämättä, toista meille ei enää suoda. Että saisimme jyystää kymmenen vuotta tuloksetta. Tunnen muutamia pariskuntia, joille ensimmäinen on tullut yllätyksenä, mutta toinen vuosien tekemisellä. Ja niitä, joilla ensimmäistä on yritetty monta vuotta ja toinen on ilmoittanut tulostaan yllätyksenä heti sen jälkeen, kun äiti ja isä ovat ensimmäistä kertaa vauvan syntymän jälkeen olleet kuplivalla juhlatuulella ihan kahdestaan.

Toisin kuitenkin kävi, ja olen raskaana. Uskon siinä yhtä paljon onneen kuin sen kaveriin tuuriin. Edellisvuoden loppupuolella olin niin stressaantunut ja väsynyt kahden työn, blogin ja perhe-elon yhdistämisestä, että en varmasti olisi edes tullut raskaaksi. Ja voi olla, että jos olisimme siirtäneet vauvantekopuuhia kuukaudella, olisimme edelleen hautomisvaiheen sijaan tekovaiheessa. Voi olla, että tuurilla tältä vuodelta vain juuri se tammikuun munasolu oli täydellinen ja valmis kypsymään ihmiseksi.

Toivoisin voivani iloita siitä pienestä ihmislapsesta sisälläni. Mutta niin, että en onnellani loukkaa ketään.

Jaa