Lähiömutsi täytti viime vuoden lopulla 10 vuotta. Siis nimenomaan tämä blogini, jonka yöunista nipistettyjen tekstien ympärille hiljalleen vuosien saatossa rakentui yritykseni lähes koko työpaletti ja yhden naisen monikanavainen mediatalo.

Näin kävi siitäkin huolimatta, että alkuun kirjoitin blogia anonyymisti, peläten että blogihommat tekevät hallaa toimittajabrändilleni. Tein töitä vapaana toimittajana, enkä halunnut potentiaalisten asiakkaiden päätyvän nimeäni googlatessaan johonkin puklulta haisevaan blogiin.

Nykyään, työympyröissä itseni esitellessäni, ei nimeni välttämättä sano keskustelukumppanille mitään. Mutta kun mainitsen Lähiömutsin, silmissä välkähtää hyvin usein ilahtunut tunnistus. ”Aivan, olenkin kuullut susta!”

Kymmenessä vuodessa moni asia on muuttunut, mutta olen onnellinen, että kaiken media-alan ja somemaailman myllerrysten keskellä olen pitänyt elossa blogin. Vaikka monen someammattilaisen tekeminen on siirtynyt muille kanaville ja itsellänikin nykyisellään Instagram vie valtaosan työpäivistäni, koen olevani ennen kaikkea kirjoittaja, bloggaaja.

Bloggaava toimittaja

Helsingin Seudun Journalistien Lööppi-jäsenlehdessä ilmestyi viime vuoden loppupuolella minusta tehty henkilöhaastattelu. Olin siitä iloinen, sillä vielä viitisenkin vuotta sitten oma roolini bloggaavana toimittajana oli välillä vaikea kantaa.

Vaikka itse olin päässyt alun nolostelusta eroon ja olin ylpeä luomastani mediasta ja itseni työllistämisestä, toimittajapiireissä somessa työtään tekeviin suhtauduttiin halveksuen. Se kävi niin raskaaksi, että suosiolla muun muassa erosin yhdestä myrkyllisestä Facebookin toimittajaryhmästä.

Yhä edelleen monelta tuntuu unohtuvan, että kuten blogeja, myös vaikkapa lehtiä ja niiden tekijöitä on monenlaisia. On Seiskaa, Parnassoa, Hesaria, Aku Ankkaa ja urheiluseurojen jäsenlehtiä sekä pikkupitäjien paikallislehtiä. Silti kaikki blogit tunnutaan yhä liian usein niputettavan naistenlehden väliin sujautetuksi pikamuotiketjun advertoriaaliksi (joita muuten tein aikoinaan toimittajana).

Kymmenen vuoden aikana lähes jokainen aikoinaan avustamani aikakauslehti tai nettisaitti on lopetettu tai yhdistetty johonkin toiseen julkaisuun. Mutta Lähiömutsi on tässä yhä.

Blogien renessanssi

Aavistelen, että blogit alkavat hiljalleen elää renessanssiaan. Ihan kuten kirjoille on käynyt. Ne ovat toviksi jääneet leiskuvan kuvavirran, pieneen tilaan tiivistettyjen lauseiden ja jatkuvan päivittymisen varjoon. Tunnen kuitenkin jossain pinnan alla muidenkin ihmisten tarpeen pysyvyyteen, hitaampaan tempoon ja hiottujen ajatusten äärelle pysähtymiseen.

Jos kymmenen vuotta sitten ajattelin, että painetut lehdet edustavat hidasta mediaa, nykyään somemaailman jatkuvan ärsyketulvan ja klikkiotsikoiden keskellä blogit ovat sitä.

Itse väsähdin viime vuoden aikana lähes lamaantumiseen asti somemaailman tahdista ja jatkuvasta läsnäolon sekä asiaan kuin asiaan kantaa ottamisen vaateesta. Luin Katri Valan postuumisti julkaistuja pakinoita ja huomasin olevani kipeän kateellinen Valan mahdollisuudesta ottaa ajatteluunsa ja tekstiensä hiomiseen aikaa. Kaipasin aikaa, kun ei koko ajan tarvinnut olla panssarit pystyssä pelkäämässä tägäyksiä, (tahallisia) väärinymmärryksiä ja somessa muhivaa passiivisagressivisuutta.

Ahdistuksessa kömpiessä tuntui hyvältä, että minulla oli tämä hidas ja tilaltaan avara blogini.

Blogiin ajatukset jäävät löydettäväksi

Saan yhä tasaisesti viikoittain kommentteja vuosikausia vanhoihin postauksiini. Statistiikka näyttää, että ihan jokaisen vuoden kohdalla postausarkistoissa on jatkuvaa liikennettä, ja monet vuosia vanhat postaukset resepteistä hyvinvointiaiheisiin nousevat tasaisesti kuukauden luetuimmiksi. Ja yhä edelleen esimerkiksi viiden vuoden takaiset remonttijutut saavat ihan uskomattoman määrän googlehittejä.

Vaikka itseäni eivät enää esimerkiksi raskaus- tai vauvaperheaiheet jaksa kiinnostaa (kirjoitin niistä lehtiä myöten silloin, kun vielä kiinnostusta oli), aika monia muita kiinnostaa Vuosittain uudet ihmiset elävät sitä vaihetta kuin minä aikoinaan, kun näistä(kin) asioista tahtoi selvittää ja lukea ihan kaiken. On ihanaa, että ajatukseni ovat jääneet löydettäväksi. Mikään ei häviä 24 tunnin jälkeen tai uppoa päivä päivemmältä syvemmälle feedin kuvakerrostumiin. Välillä käyn itsekin inspiroitumassa esimerkiksi retkipostausarkistossani.

Tuntuu tärkeältä, että työstäni jää jälki. Että muotoilemani ajatukset eivät ole huomenna vanhentuneita ja unohtuneita (jotkut saisivat unohtuakin, mutta olen niellyt nolotukseni ja yhtä postausta lukuun ottamatta kaikki Lähiömutsiin 10 vuoden aikana kirjoittamani on löydettävissä yhä edelleen).

Ja tosiaan, kun tämä on ollut jo vuosikausia työni, on äärimmäisen tärkeää, että tämä alusta on kokonaan minun omani. Esimerkiksi Insta voi muuttaa sääntöjään tai vaikka lopettaa toimintansa koska vain. Olisi aika kuumottavaa työskennellä vain sen varassa, että joku jossain tuolla ehkä pitää työpaikkani mieleisenä. Lähiömutsi- blogi on ollut koko 10-vuotisen historian aikana omalla saitillaan, vain minun hallinnassani.

Blogi on minun paikkani. Siellä on tilaa tehdä sitä, mitä kaikista eniten rakastan: kirjoittaa, työstää maailmaa vähän paremmaksi ja koostaa ajatuksia tarjolle teille, joilla on halua ottaa aikaa pysähtyäkseen tekstien äärelle.  

Jaa